Εμπορικοί πόλεμοι: Η Γερμανία έρχεται σε ύφεση

[EPA-EFE/DAVID HECKER]

Η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να φτάνει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Ως εκ τούτου, οι εκκλήσεις για αυξημένες επενδύσεις αυξάνονται δυναμικά – αλλά ενδεχομένως για λάθος λόγο, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Επί μήνες, οι παρατηρητές καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις και να παρεκκλίνει από την αυστηρή λιτότητα της χώρας, προκειμένου να επανεκκινηθεί η οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε υποδομές θεωρούνται πιθανή συνταγή κατά της ύφεσης στην οποία αναμένεται να μετακινηθεί η χώρα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας υποχώρησε κατά 0,1% το δεύτερο τετράμηνο του 2019, το χειρότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Αν η τάση συνεχίσει στο τρίτο τετράμηνο, η γερμανική οικονομία θα είναι επισήμως σε ύφεση.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές ενισχύσεις δύσκολα θα βοηθήσουν στην ύφεση, δήλωσε ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο ινστιτούτο Ifo. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθούν οι επιπτώσεις αυτών των επενδύσεων.

Ο κύριος λόγος για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας είναι οι χαμηλοί αριθμοί που προέρχονται από τη βιομηχανία, ιδίως τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε ο Wollmershäuser στη EURACTIV.de.

Τα ποσοστά εγγραφής στην Κίνα μειώνονται και οι τελωνειακές διαμάχες με τις ΗΠΑ αποδυναμώνουν το εμπόριο. Και το πιθανό επικείμενο σκληρό Brexit θολώνει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα.

Η Γερμανία αισθάνεται πιο έντονα τις συνέπειες της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή ο μεταποιητικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Και η μεταποιητική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της Γερμανίας, η οποία είναι σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, η γερμανική βιομηχανία έχει καταγράψει πτωτικά στοιχεία για τέσσερα τέταρτα στη σειρά.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ανακουφίζοντας το βάρος των επιχειρήσεων

Μέχρι στιγμής, ο τομέας των κατασκευών παρέμεινε σχετικά αλώβητος. Ωστόσο, οι πρόσθετες επενδύσεις σε έργα υποδομής δεν θα ενισχύσουν την οικονομία, προειδοποίησε ο Wollmershäuser. Αντί αυτού, θα αυξήσουν μόνο τις ήδη υψηλές τιμές στον τομέα.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι εταιρείες τώρα είναι οι κρατικές συμβάσεις κατασκευής. Αυτό που θα βοηθούσε στην άμβλυνση της οικονομικής ύφεσης μειώνει την πίεση στις ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο Wollmershäuser.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, ο οποίος αντικατοπτρίζει το κλίμα των εταιρειών, έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012 τον Αύγουστο. Η απαισιοδοξία κυριαρχεί, ιδιαίτερα μεταξύ των βιομηχάνων.

Σύμφωνα με το Ifo, η διάθεση είναι τόσο κακή όπως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης του 2008, με πολλές εταιρείες να σκέφτονται για απολύσεις και να απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους σε βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι η ανεργία παραμένει χαμηλή, με το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας να βρίσκεται στο 3,1%, το χαμηλότερο στην ΕΕ.

Για να παραμείνει αυτό το υψηλό επίπεδο απασχόλησης, το Ifo συνιστά ταχύτερες επιλογές απόσβεσης. Έτσι, θα ήταν αξιόλογο για τις εταιρείες να επενδύσουν σήμερα, καθώς η φορολογική επιβάρυνση θα μειωνόταν άμεσα.

Ως δεύτερη επιλογή, το ινστιτούτο πρότεινε να εισαχθεί στην αρχή του 2020 η λεγόμενη πρόσθετη επιβάρυνση αλληλεγγύης (Solidaritätszuschlag στα γερμανικά), αντί να περιμένει μέχρι το 2021, όπως προβλέπεται σήμερα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για όλους τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που μέχρι στιγμής έχουν αποκλειστεί.

«Οι κρατικές επιχορηγήσεις ως μέρος ενός πακέτου οικονομικών κινήτρων δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo. Σύμφωνα με την Wollmershäuser, οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να γίνονται πάντα ανεξάρτητα από τις οικονομικές εξελίξεις όταν είναι αναγκαίες και όχι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους τομείς των υποδομών και των κατασκευών αλλά και για τον τομέα της ενέργειας. Εν πάση περιπτώσει, οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

X