ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: δίδυμη στήριξη στην Κροατία

Σχεδόν ταυτόχρονα οι δύο διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ανοιχτά τις προσπάθειες της Κροατίας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

ΔΝΤ: Σε σωστή πορεία η Κροατία αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις

Οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Κροατία εξακολουθούν να είναι θετικές και οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλές, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης κλιμακίου του, στο Ζάγκρεμπ.

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες παρέμειναν θετικές, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και το δημόσιο χρέος μειώνεται», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Ωστόσο- προστίθεται- πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των βασικών εμπορικών εταίρων της Κροατίας, ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία της κροατικής οικονομίας, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία και έχει διορθώσει θέματα μακροοικονομικών ανισορροπιών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ένας στόχος που πρέπει, επίσης, να επιτευχθεί- σύμφωνα με το ΔΝΤ- είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εξίσου σημαντικά ζητήματα τα οποία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να εξεταστούν από τις κροατικές αρχές, είναι η βελτίωση της δημόσιας διακυβέρνησης, του επιχειρηματικού κλίματος και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι, ο εκσυγχρονισμός των κανόνων συμβάσεων εργασίας θα βελτιώσει τις προοπτικές αύξησης της απασχόλησης ιδίως για τους νέους και θα τους αποτρέψει από το αναζητήσουν καλύτερο εργασιακό μέλλον σε χώρες του εξωτερικού.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της κροατικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,6% και ο πληθωρισμός στο 1,5%.

Υποστήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της παραγωγικότητας είναι δύο μόνο από τους βασικούς πυλώνες του νέου πλαισίου συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κροατία.

Η νέα στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο της κροατικής κυβέρνησης για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, εστιάζοντας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της σύγκλισης στα επίπεδα των εισοδημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η νέα στρατηγική θα στηρίξει την Κροατία στην πορεία προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι περιφέρειες ευημερούν, όπου οι δημόσιοι οργανισμοί παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες και όπου το πλούσιο φυσικό κεφάλαιο της Κροατίας προστατεύεται και αξιοποιείται με βιώσιμο τρόπο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Ζντράνκο Μάριτς, εξέφρασε την ικανοποίηση της κροατικής κυβέρνησης για το πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, τονίζοντας πως υποστηρίζει- με τον πλέον κατάλληλο τρόπο -τον σχεδιασμό της κροατικής κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών του δημόσιου τομέα, των δημόσιων επιχειρήσεων και της εξάλειψης περιφερειακών ανισοτήτων, τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ιδίως των καινοτόμων επενδύσεων.

X