Δημοσκόπηση FT: Ανάπτυξη στην ευρωζώνη μεταξύ 1% και 1,8% το 2019

[businessnews.gr]

Το επισφαλές πολιτικό κλίμα εντός και εκτός ευρωζώνης αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για μείωση της ανάπτυξης στην περιοχή το 2019, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times.

23 από τους 24 συμμετέχοντες είπαν στους FT ότι αναμένουν ανάπτυξη μεταξύ 1% και 1,8% την επόμενη χρονιά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα είναι 1,9%.

Οι προοπτικές είναι αυξανόμενα φτωχές και οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν δραματικά λόγω των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία τέτοια κλιμάκωση θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που στηρίζεται στις εξαγωγές, τη Γερμανία, σημειώνουν οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση, που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Τα οικονομικά θεμελιώδη δείχνουν ενθαρρυντικά», υπογραμμίζει ο Florian Hense, οικονομολόγος της τράπεζας Βerenberg. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε δύο μεγάλους κινδύνους. Πρώτον, η πολιτική μπορεί να πάει προς το χειρότερο. Κοιτάξτε το Brexit, την Ιταλία. Δεύτερον, ακόμη και αν οι μεγάλοι κίνδυνοι που προς το παρόν φοβίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του 2019, ο παράγοντας του φόβου μπορεί να υπάρξει για μικρό διάστημα».

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 1,2% και 1,8%, σε σύγκριση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ελαφρώς χαμηλότερο από 2%.

X