Δημοψήφισμα στην Ολλανδία για τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

anti-wilders_sticker._brussels_april_2015

Μια ολλανδική ιστοσελίδα δήλωσε την Κυριακή (27 Σεπτεμβρίου) ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να αναγκάσει την Ολλανδία να πραγματοποιήσει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να επικοινωνήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την ολλανδική ευρωπαϊκή πολιτική.

Το GeenStijl, μια σατιρική ιστοσελίδα ειδήσεων γνωστή για ασέβειά της για αμφιλεγόμενα θέματα όπως το Ισλάμ και η μετανάστευση, είπε ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 440.000 υπογραφές – πολλές περισσότερες από τις 300.000 που απαιτούνται σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο για να ζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι πολέμιοι θεωρούν ότι η συνθήκη θα κοστίσει στους Ολλανδούς φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ και ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία στην Ολλανδία. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο δεν κάνει πλέον αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι του, αλλά καθοδηγείται από τα συμφέροντα των Βρυξελλών».

«ΕΣΕΙΣ το κάνατε, από αγάπη για τη δημοκρατία στην Ολλανδία και στην Ευρώπη, και να στείλετε ένα μήνυμα στη Χάγη και τις Βρυξέλλες», έγραψε η ιστοσελίδα στους αναγνώστες της την Κυριακή το βράδυ. Το δημοψήφισμα είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο.

Αν και οι υπογραφές πρέπει να ελεγχθούν για την γνησιότητα και την καταλληλότητά τους από τις εκλογικές αρχές, η συλλογή τόσο πολλών υπογραφών θεωρείται ως μια ανεπιθύμητη πρόκληση για την ευρεία φιλοευρωπαϊκή συναίνεση στη Χάγη, ακόμη και αν είναι απίθανο να μην έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην πολιτική της κυβέρνησης.

Όντας ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει αποτάσεις από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εν μέσω αντιπαραθέσεων σχετικά με τη μετανάστευση από τα φτωχότερα νέα μέλη στην Ανατολική Ευρώπη, και τις εκλογικές επιτυχίες του εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας του ακροδεξιού λαϊκιστή Geert Wilders.

Ο Nigel Farage, ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας χαιρέτισε την ανακοίνωση της ιστοσελίδας GeenStijl.

«Αυτή η πίεση για ολλανδικό δημοψήφισμα δείχνει ότι πολλοί λαοί σε ολόκληρη στην Ευρώπη, όχι μόνο οι Βρετανοί, έχουν κουραστεί από την ΕΕ να επιβάλει τους νόμους της, έξοδα και μετανάστες πάνω τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους», είπε σε μια δήλωση.

Η ιστοσελίδα, της οποίας η γραμμή είναι σαφώς αντιευρωπαϊκή, είπε ότι επέλεξε τη συμφωνία σύνδεσης ως θέμα για δημοψήφισμα μόνο και μόνο επειδή ήταν ένα θέμα που σχετίζεται με την ΕΕ και ήταν επιλέξιμο για ψηφοφορία, σύμφωνα με το ολλανδικό εκλογικό νόμο.

Αλλά υποστήριξε επίσης ότι η συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι ένα σημαντικό βήμα για προσχώρηση της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Ρωτηθήκατε ποτέ τι νομίζετε για μια τέτοια διεύρυνση της ΕΕ;» έγραψε η ιστοσελίδα.

Οι σχέσεις της Ολλανδίας με τη Μόσχα είναι τεταμένες από την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους με 298 επιβαίνοντες πέρυσι πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Τα δύο τρίτα των επιβατών ήταν Ολλανδοί.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία  [Joel Schalit/Flickr]

X