Διχασμένη η ΕΕ για το θέμα της ηγεσίας του ΔΝΤ

Διχασμοί μεταξύ των γεωγραφικών συνασπισμών της ΕΕ περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής του Ευρωπαίου υποψηφίου για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς η ΕΕ επιθυμεί να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει την προεδρία του Ταμείου.

Η 31η Ιουλίου σηματοδοτεί το τέλος της αυτοεπιβεβλημένης προθεσμίας που έχει οριστεί από τους Ευρωπαίους ώστε να συμφωνήσουν στην επιλογή τους για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι διχασμοί μεταξύ των κρατών μελών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης και οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το μπλοκ στο να ανοίξει το δρόμο για τους συναινετικούς υποψηφίους περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής.

Ο αγώνας παραμένει ανοιχτός, με τους πέντε υποψήφιους υποψηφίους να έχουν πάντα την ευκαιρία να εξασφαλίσουν τη θέση, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno, τον προκάτοχό του Jeroen Dijsselbloem, την υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, το Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη Όλι Ρεν και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kristalina Georgieva, η πιο πρόσφατη προσθήκη.

Οι πρωτεύουσες επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν τις συνόδους κορυφής της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για την επαναθεώρηση των συνόδων κορυφής των ηγετών τους προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους εν μέσω των προκλήσεων του Donald Trump, της Κίνας και άλλων ξένων παραγόντων.

Η Γαλλία συντονίζει τη διαδικασία μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Ωστόσο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν εάν πρόκειται να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου ή αν θα προγραμματιστεί μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση.

Η Ευρώπη ανέκαθεν ηγήθηκε του Ταμείου από τότε που το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1945, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ΗΠΑ που ορίζουν την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, οι δυσκολίες επιλογής διαδόχου για τη Christine Lagarde, η οποία εγκαταλείπει το Ταμείο για να ηγηθεί της ΕΚΤ τον Νοέμβριο, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες υποψηφίων που προέρχονται από άλλες περιοχές.

Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε στις 26 Ιουλίου ότι ο στόχος ήταν να προχωρήσουν «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» ώστε να επιτευχθεί συναίνεση.

«Αυτό είναι εξαρχής προς το συμφέρον των Ευρωπαίων» πρόσθεσε η πηγή.

Ο γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire επικοινώνησε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το Σαββατοκύριακο.

Το ΔΝΤ είπε στα μέλη του να υποβάλουν τις προτάσεις για τους υποψηφίους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 4 Οκτωβρίου.

Διπλωμάτης δήλωσε στη EURACTIV.com ότι η ΕΕ ήταν διαιρεμένη μεταξύ Βορρά και Νότου. Ο Dijsselbloem, υποστηριζόμενος από τη Γερμανία και τις βόρειες πρωτεύουσες, δεν είναι αποδεκτός από τα νότια μέλη, λόγω των θέσεων του σε οικονομικά θέματα, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, καθώς και τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε για αυτά πριν από δύο χρόνια.

Ο Ρεν, ο οποίος ήταν ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ στο αποκορύφωμα της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης, κατέχει επίσης ορθόδοξες θέσεις στην οικονομική πολιτική.

Ένας άλλος εθνικός διπλωμάτης είπε ότι το προφίλ για το ΔΝΤ είναι «σαφές»: πρέπει να είναι ένας πεπειραμένος υπουργός ή κεντρικός τραπεζίτης, από την ευρωζώνη, με εμπειρία από πρώτο χέρι στο να κατευθύνει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πολιτικούς φορείς όπως το Eurogroup.

Η Γαλλία πρότεινε τη Georgieva ως υποψήφια συναίνεσης, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των γεωγραφικών συνασπισμών.

Το όνομά της εμφανίστηκε ως επιλογή για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η εκλογή της για τη θέση του ΔΝΤ θα χρησιμεύσει για να αποζημιώσει τα ανατολικά κράτη μέλη, τα οποία τελικά δεν έλαβαν κορυφαίες θέσεις της ΕΕ για την επόμενη θητεία.

Αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΝΤ να αλλάξουν τους εσωτερικούς κανόνες, καθώς η Georgieva υπερβαίνει το όριο ηλικίας των 65 ετών (θα είναι 66 τον Αύγουστο).

 

(Επιμέλεια: Benjamin Fox)

X