Απόφαση: επιπλέον 6,2 δις € ρίχνει άμεσα η ΕΕ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Μάσκα - κοροναιός [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Σήμερα (Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου) το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ συμφώνησε να προστεθούν 6,2 δισ. € στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 και για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, της στρατηγικής για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 8 για το 2020 με γραπτή διαδικασία.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός αυξάνει τις πληρωμές για το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI) κατά 1,09 δισ. €, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η διάθεση εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά ως προκαταβολή για την προπαραγγελία δόσεων του εμβολίου.

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 8 αυξάνει επίσης τις πληρωμές κατά 5,1 δισ. € για την Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (CRII) και την Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού + (CRII +). Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών για την πρόβλεψη της χρηματοδότησης της συνοχής έως το τέλος του έτους. Το CRII ανακατευθύνει τα μη δαπανηθέντα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, ενώ το CRII + χαλαρώνει τους κανόνες για τις δαπάνες συνοχής με σκοπό την αύξηση της ευελιξίας.