Αντιπρόεδρος Γερμανών Φιλελεύθερων: Οι κανόνες του φρένου χρέους «δεν θα πειραχτούν»

«Δεν αγγίζουμε το φρένο του χρέους - αυτό είναι κάτι που υποσχεθήκαμε», είπε ο Βόγκελ, αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του FDP να τηρήσει το όριο δαπανών. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Παρά τις πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid, η νέα κυβέρνηση «φανάρι» της Γερμανίας δεν θα απομακρυνθεί από το συνταγματικό όριο χρέους της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος του φιλικού προς τις επιχειρήσεις FDP, Johannes Vogel, στη γερμανική εφημερίδα Welt.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θέσπισε έναν δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, προβλέποντας επιπλέον δαπάνες 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόσθετη χρηματοδότηση έχει σκοπό να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς για τον Covid. Ωστόσο, οι επικριτές είπαν ότι η κίνηση αυτή εμπεριέχει «δόλο» και έχει σκοπό να παρακάμψει το φρένο χρέους της χώρας.

Το όριο χρέους, που κατοχυρώνεται στο γερμανικό σύνταγμα, περιορίζει το νέο δημόσιο χρέος στο 0,35% του ΑΕΠ κατ’ ανώτατο όριο.

«Δεν αγγίζουμε το φρένο του χρέους – αυτό είναι κάτι που υποσχεθήκαμε», είπε ο Βόγκελ, αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του FDP να τηρήσει το όριο δαπανών. «Αλλά το φρένο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των συνηθισμένων εποχών και των ετών κατά τα οποία είναι σωστό να μετριαστεί το πλήγμα των μεγάλων κρίσεων», πρόσθεσε. Το συντηρητικό CDU/CSU, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, έχει απειλήσει να κάνει μήνυση στην κυβέρνηση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και ειδικότερα για συμπερίληψη αδικαιολόγητων δαπανών και παραβίαση του ορίου χρέους.

Ωστόσο, ο Βόγκελ τόνισε ότι παρά τις πρόσθετες δαπάνες «δεν διευρύνουμε το βάρος του χρέους». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγείται ο αρχηγός του κόμματος FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν απαιτεί νέο χρέος και θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από την ανάληψη πιστώσεων που είχαν προγραμματιστεί και προϋπολογιστεί αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για αυτόν τον σκοπό.

Η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί «μήλο της έριδος» εντός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι υποστηρίζουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, αλλά το FDP είναι ένθερμος υποστηρικτής της συνετής κατάρτισης του προϋπολογισμού.