Αγώνας για τη διασφάλιση της έδρας της Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο για τη σύσταση νέας Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής (ELA) για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έναρξη διασυνοριακών ερευνών σε περίπτωση πιθανής κατάχρησης.

Από τις 13 χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πέντε δεν φιλοξενούν κάποια ευρωπαϊκή υπηρεσία – η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία – και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι οι ισχυρότεροι υποψήφιοι.

Οι γραπτές προσφορές για την φιλοξενίας της υπηρεσίας ELA θα πρέπει να φθάσουν στο Συμβούλιο Υπουργών μέχρι τις 6 Μαΐου και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου στις 13 Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προσφορές, θα υποβάλει την αξιολόγησή της στο Συμβούλιο πριν από τις 3 Ιουνίου και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Μέχρι στιγμής, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Λετονία εξέφρασαν δημόσια το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία της ELA, ενώ οι βουλγαρικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη EURACTIV ότι η Σόφια το σκεφτόταν επίσης. Η Κροατία εξέφρασε αρχικά ενδιαφέρον, αλλά κατόπιν αποχώρησε στηρίζοντας τη Σλοβακία.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Λετονικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ρίγα αποφάσισε να υποβάλει επίσημα την προσφορά της, αν και έχει ήδη το Σώμα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).

Στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε πρόσφατα την προσφορά της χώρας στους πρέσβεις που εδρεύουν στην Κύπρο. Δείτε το βίντεο.

Στη Μπρατισλάβα, ο πρωθυπουργός Peter Pellegrini συζήτησε το θέμα με τον Εμμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο του 2018 και με την Angela Merkel τον Φεβρουάριο του 2019. Και οι δύο δήλωσαν ότι «κατανοούσαν» τη σλοβακική προσφορά αλλά δε δήλωσαν ρητά ότι θα τη στηρίξουν.

Ο υπουργός Εργασίας, Jan Richter, έχει ήδη ασκήσει πιέσεις σε 19 πόλεις της ΕΕ για υποστήριξη. «Έχουμε ανεπίσημα 12 ψήφους υπέρ μας, ενώ 4 θεωρούν την υποψηφιότητά μας ως υψηλής ποιότητας», δήλωσε πρόσφατα.

Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Siegfried Muresan (ΕΛΚ) ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στον αγώνα, να προετοιμάσει μια σταθερή αίτηση και να αποφύγει τα λάθη που έκανε με την προσφορά για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να φιλοξενήσει αυτόν τον νέο οργανισμό, καθώς είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη που δεν φιλοξενούν κανένα θεσμικό όργανο της ΕΕ […] Από όλα αυτά, η Ρουμανία έχει την ευρύτερη περιοχή και ο πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος από τα άλλα τέσσερα κράτη μαζί», δήλωσε ο Muresan.