Το Παρίσι θα καταψηφίσει την πρόταση για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν [Bernd Von Jutrczenka/dpa via AP]

Η Γαλλία θα καταψηφίσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες –αλλά δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο– την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε γνωστό απόψε από το Ελυζέ.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες ενέκριναν σήμερα κατ’ αρχήν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

«Πιθανότατα η Γαλλία θα είναι η μόνη που θα ψηφίσει κατά», παραδέχτηκε η γαλλική προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν μετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλλία πρόκειται να ενημερώσει για τις προθέσεις της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η τελική απόφαση πάντως λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και δεν απατείται ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ασκεί έντονες πιέσεις καθώς αρνείται να αναθεωρήσει την απόφασή του για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, ενώ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς και στα αυτοκίνητα. «Πώς να διαπραγματευτείς σ’ αυτό το πλαίσιο;» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δασμοί 11 δις δολαρίων από τον Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από αεροπλάνα σε τυρί Gouda σε ελιές – για να αντισταθμίσουν όπως ισχυρίζονται τις αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τον αεροπλανοφόρο Airbus.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτηση του στο Twitter είχε γράψει σχετικά:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ οι οποίες τώρα θα επιβάλουν δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων! Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επωφεληθεί στο εμπόριο από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό σύντομα θα σταματήσει
σύντομα!».

Το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσε αργά τη Δευτέρα κατάλογο προϊόντων της ΕΕ που θα μπορούσαν να φορολογηθούν εν αναμονή απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) φέτος το καλοκαίρι.

Η κίνηση, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, φαίνεται να αντικατοπτρίζει επίσης την απογοήτευση των ΗΠΑ λόγω του αργού ρυθμού των συνομιλιών για το εμπόριο με την ΕΕ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη συζητήσει από τον Ιούλιο για να μειώσουν τους δασμούς με τον Trump να απειλεί το μεγαλύτερο χτύπημα των τιμολογίων στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή τους για το αργό ρυθμό των συνομιλιών.

X