Προβληματισμός στην ΕΕ για τον διορισμό Σελμάγιερ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[Flickr]

Η Επιτροπή δήλωσε επανειλημμένως ότι ακολούθησε κατά γράμμα και με «θρησκευτική ευλάβεια» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον διορισμό του Μάρτιν Σελμάγιερ ως Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν. Αν αυτό αληθεύει, τότε χάνω την πίστη μου, που λέει και το ομώνυμo τραγούδι των REM.

Οι 80 σελίδες με εξηγήσεις που τόσο γρήγορα ετοιμάστηκαν και δημοσιεύθηκαν στις 3 το πρωί της Κυριακής, δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα άλλο, παρά μόνο την αίσθηση συνωμοσίας, το άνοιγμα μυστικών θυρών στον Σελμάγιερ, ωσάν να ήταν Ιππότης του Ναού ή κάποια ανώτερη δύναμη.

Και πώς κατάφερε η Επιτροπή να καταστεί ξαφνικά τόσο παραγωγική; Προφανώς τα διακυβεύματα είναι τεράστια. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση προ της Συνόδου κορυφής του ΕΛΚ την περασμένη εβδομάδα, ο Γιούνκερ απειλούσε με παραίτηση, εάν η ισχυρή του βοήθεια καταψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν στις 19 Απριλίου.

Η Επιτροπή υπερασπίζεται τον διορισμό Σελμάγιερ

Πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες αναφορικά με τον αμφιλεγόμενο διορισμό Σελμάγιερ, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή (25 Μαρτίου).

Αλλά ας αγνοήσουμε τις λεπτομέρειες.

Όπως και αυτά τα μικρά ψέματα: Από πότε γνώριζε όλα αυτά ο Σελμάγιερ; Προσπάθησε ή όχι να δωροδοκήσει το δικαστικό σώμα με επιδερμικές προτάσεις που αφορούσαν σε νέα προνόμια για αναπληρωτές Επιτρόπους;

Ή μήπως υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων για την καθοδήγηση των γραπτών απαντήσεων της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε κατά λάθος ότι ο φθαρμένος Γιούνκερ που ξέραμε, ήταν μάλλον η μαριονέτα του Σελμάγιερ.

Γιατί ο Σελμάγιερ είναι τόσο ισχυρός; Η απάντηση είναι πολύ απλή: διότι όλοι γύρω του είναι αδύναμοι. Όχι μόνο οι συνεργάτες του, αλλά και οι Επίτροποι. Και ο πρόεδρός τους.

Ο άνδρας αυτός δεν έχει φίλους. Γύρω του υπάρχουν μόνο άνθρωποι που τον φοβούνται και που δεν θα τολμήσουν να τον προειδοποιήσουν για το προφανές.

Τελικά έτσι θα εμπιστεύονται οι πολίτες την ΕΕ;

Ακόμη και στις κυρίαρχες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο μπορεί να αποβεί μοιραίο πριν από τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019.

Επομένως, θα ήταν καλύτερα να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξουσίες.

Το μόνο που μπορεί να κρατήσει το Σελμάγιερ είναι η σημερινή γεωπολιτική ένταση με τη Ρωσία.

Σκεφτείτε το: Δεν είναι σώφρον να καταστραφεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια τέτοια εποχή.

X