Οικοδόμηση μιας Ομόσπονδης Ευρώπης

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[Flickr]

*Ο Ανδρέας Νεοκλέους είναι πρόεδρος της Κίνησης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κύπρου

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας Ομόσπονδης Ευρώπης είναι εξαιρετικά δύσκολο και μοναδικό στη Παγκόσμια ιστορία. Τι είναι όμως εκείνο που ωθεί τους πολίτες να αγωνίζονται για μια Ομόσπονδη Ευρώπη;

Συμβιβασμός, συντηρητισμός και νομοτέλεια αποτελούν άμεσα της αξίες της Ομοσπονδίας η οποία αντιπροσωπεύει την τάξη και όχι την αναρχία, την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, υπάρχει μια Συνταγματική Σταθερότητα και τα κράτη που την αποτελούν δεν χρειάζονται εξοπλισμούς για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους.

Μετά από μια συνεχή περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας και μετά από μια Οικονομική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της και τα θεσμικά της όργανα δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα.

Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη προκειμένου οι πολίτες να ανακτήσουν την αξιοπιστία που είχαν πριν.  Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε Παγκόσμια αλλαγή και να έχουμε άμεση γνώση τι γίνεται εκτός Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν πως η Ευρώπη δεν λειτουργεί. Στην πραγματικότητα η Ευρώπη λειτουργεί , όμως τα σχέδια των Ευρωπαίων Πολιτικών δεν απέδωσαν  όπως τα σχεδίασαν ή όπως ήταν ο Στρατηγικός τους σχεδιασμός. Το πρόβλημα είναι οι Ευρωπαίοι Πολιτικοί που δεν παράγουν Ευρωπαϊκή πολιτική αλλά μάλλον Εθνική πολιτική. Δεν υπάρχουν ΗΓΕΤΕΣ που να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως οι ΗΓΕΤΕΣ στο παρελθόν.

Επιβάλλεται και χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση ενός Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος στην Ευρώπη.

Αντιλαμβανόμενοι πρώτοι τις επιτακτικές ανάγκες της Μεταρρύθμισης

  • Η Γαλλία διά του Προέδρου Macron πρότεινε εκτενείς προτάσεις αλλαγών
  • Ο Συνασπισμός της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ του CDU/CSU and SPD έδωσε ύψιστη προτεραιότητα στο Μέλλον της Ευρώπης

Τα δύο μεγάλα Κράτη, Γαλλία και Γερμανία πρέπει να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ατελειών διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την Ολοκλήρωση της Οικονομίας και Νομισματικής Ένωσης για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Οικονομική πολιτική και κοινή διαχείριση Εσωτερικών και Εξωτερικών θεμάτων Ασφαλείας, Εξωτερική Πολιτική, Ενεργειακή Πολιτική, Ανεργία, Κερδοσκοπία και Φοροδιαφυγή, Επενδύσεις πλεονασμάτων στα ίδια τα κράτη μέλη και εντός της ζώνης του Ευρώ, Μεταναστευτικό, Τρομοκρατία.

Η Ευρώπη ενεπλάκη και πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου και την διαφύλαξη των Ανατολικών της Συνόρων.

Προβλήματα όπως:

·         Η Τουρκία, η θέση και ρόλος της στην περιοχή

·         Κύπρος και Κυπριακό πρόβλημα

·         Η κρίση και ο πόλεμος στη Συρία

·         Ισλαμικό κράτος και τρομοκρατία

·         Κουρδικό πρόβλημα

·         Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία

·         Παλαιστινιακό πρόβλημα

·         Ισραήλ και Αραβικός κόσμος

Ο γεωπολιτικός και  γεωστρατηγικός χάρτης της περιοχής αλλάζει. Πρέπει να γίνει Ευρωπαϊκός  Στρατηγικός Σχεδιασμός της περιοχής για τα επόμενα 30 χρόνια. Στα επόμενα 30 χρόνια η Ευρώπη δεν θα έχει Οικονομικό πρόβλημα αλλά θα έχει θέμα Ενέργειας για να αναπτύξει την Οικονομία της. Πρέπει να υποστηρίξει και να υλοποιήσει τους Σχεδιασμούς του Αγωγού Φυσικού αερίου East Med και να απορροφήσει όλα τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πεπεισμένοι ότι η ενοποιημένη Ευρώπη προτίθεται να ακολουθήσει την οδό του πολιτισμού, της προόδου και της ευημερίας για το καλό όλων των Ευρωπαίων κατοίκων της, πεπεισμένοι ότι επιθυμεί να παραμείνει ήπειρος ανοικτή στην πολιτιστική της ανάπτυξη, στη γνώση και στην κοινωνική πρόοδο και να εργασθεί για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και εντός της Ευρώπης και ανά την υφήλιο, εμείς, οι Φεντεραλιστές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ομόσπονδη Ευρώπη και θα στηρίξουμε τις Μεταρρυθμίσεις για το Μέλλον της Ευρώπης που θα αποτελεί την κινητήριο δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται περήφανοι σ’αυτή την Πολιτεία, σ’αυτή την άριστη Πολιτεία που η σύνθεση της αποτελείται από την γνώση και την φιλοσοφία.