Έκπληκτοι οι Βρετανοί από τις δηλώσεις Γιούνκερ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Ποιος θα το πίστευε; Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι μετά το Brexit, η Βρετανία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της το άρθρο 49, το οποίο επιτρέπει την επιστροφή στην ιδιότητα του κράτους μέλους, γεγονός που θα ήθελε να συμβεί.

«Αισθάνομαι ακόμα ότι η έξοδος της Βρετανίας είναι μια καταστροφή, ναι, μια ήττα για την οποία όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι οι καρδιές των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι ανοιχτές για τους Βρετανούς.

Τα δύο μηνύματα δεν αποτελούν σύμπτωση και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όντας φεντεραλιστής, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί το Brexit περισσότερο ως ευκαιρία παρά κρίση, που του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει με ένα δύσκολο, αλλά σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα και η χειραφέτηση της ηπείρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, ο κ. Γιούνκερ αντιμετώπιζε ανέκαθεν τους Βρετανούς ως κίνδυνο για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το 2015 αγωνίστηκε γενναία, για να αποτρέψει το Grexit και είπε ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ΕΕ, οι Αγγλοσάξονες θα προσπαθήσουν να διαλύσουν την Ευρωζώνη.

Αν ο κ. Γιούνκερ είχε αγωνιστεί για το Brexit τόσο σκληρά, όσο στο Grexit, τότε ίσως να μην είχε συμβεί. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωζώνη και προκάλεσε μια υπαρξιακή κρίση στην ΕΕ.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κ. Τουσκ, ως Κεντροευρωπαίος, λυπάται ειλικρινά για το Brexit, τρέφοντας ελπίδες για το ότι ένα θαύμα ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα εμπόδιζε την αποχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου 2019. Αντίθετα, ο κ. Γιούνκερ θα προτιμούσε να αποχωρήσει η  Βρετανία – τότε οι Βρετανοί θα συνειδητοποιούσαν τι έχουν χάσει και η χώρα θα υποβάλλει εκ νέου αίτημα για ένταξη. Αυτό θα παρέχει στην Ένωση χρόνο, για να εξελιχθεί.

Το Brexit θα λάβει σίγουρα χώρα υπό τις επιταγές Γιούνκερ. Παρόλα αυτά, μετά το 2019, ίσως κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει στο Ηνωμένο Βασίλειο «Επιστρέψτε εκεί που ανήκατε».

X