Αντίο πολιτικά κόμματα!

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Η Γαλλία μόλις έκανε κάτι που κάποτε θεωρήθηκε αδύνατο: να εκλέξει κάποιον κάτω των 40 ετών ως πρόεδρό της, χωρίς την υποστήριξη ενός παραδοσιακού πολιτικού κόμματος. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος πρωτοεμφανιζόμενος πολιτικός που έγινε πρόεδρος από την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Ντε Γκωλ δεν είχε εκλεγεί ποτέ πριν γίνει πρόεδρος – αλλά η σύγκριση σταματά εκεί.

Τώρα, το En Marche! Πρόκειται να συνδράμει στην κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων. Εδώ είναι το πώς: Οι βουλευτικές εκλογές έρχονται τον Ιούνιο και τα κόμματα της Γαλλίας έχουν ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία τους με τον κλασσικό παρωχημένο τρόπο. Οι φίλοι και η οικογένεια των τοπικών πολιτικών τείνουν να κληρονομήσουν μια υποψηφιότητα, ή το Παρίσι στέλνει κάποιον που ήταν καλός στρατιώτης στους αρχηγούς του κόμματος. Αλλά En Marche! Έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα είναι διαφορετικό. Χθες, το κίνημα ανήγγειλε τους περισσότερους υποψηφίους του, μετά συνέντευξη από ειδική επιτροπή.

Και αυτό αλλάζει τα πράγματα.

Το 95% των υποψηφίων δεν ήταν βουλευτές ποτέ πριν και το 52% δεν έχει καμία εμπειρία στην πολιτική. Οι μισές είναι γυναίκες. Και το κίνημα του Μακρόν δεν ενδιαφέρεται να συμπληρώσει τον αριθμό των 577 υποψηφίων, ακόμη και αν ισχυρίζεται ότι 19.000 άνθρωποι έστειλαν τα βιογραφικά τους.

Ακόμη και το μικρό κόμμα η Ένωση για τη Δημοκρατία του François Asselineau βρήκε 577 υποψηφίους. Αλλά για το En Marche! ο αριθμός μέχρι στιγμής είναι μόλις 428, καθώς περιμένει πολιτικούς από τη δεξιά να ενταχθούν. Το En Marche! δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μανουέλ Βαλς, δεν πληρούσε τα κριτήρια του, δεδομένου ότι έχει ήδη εκλεγεί τρεις φορές ως βουλευτής. Για αυτή τη νέα δύναμη στη γαλλική πολιτική, τρεις φορές είναι πολλές. Αλλά δεν κατεβάζει υποψήφιο εναντίον του.

Το κόμμα έκανε ακόμη μια αιφνιδιαστική κίνηση στην περιοχή Doubs: ο Frederic Barbier, ο αντικαταστάτης του Pierre Moscovici, θα προσπαθήσει να διατηρήσει την έδρα του με το En Marche!. Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, η υποψηφιότητά σας πρέπει να εγκριθεί από μια επιτροπή προτού μπορέσετε να συμμετάσχετε. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η οργάνωση του Μακρόν είναι τελείως διαφορετική. Δεν ζητά καν από τους ανθρώπους να πληρώσουν για να γίνουν μέλος. Συνδρομή online. Το En Marche! Κάνει ότι έχουν κάνει ήδη οι Cinque Stelle, Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ciudadanos: αναστατώνουν το πολιτικό τοπίο. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, από το πολιτικό κέντρο και σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Καθώς τα παλιά πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται να ανταγωνιστούν στη Γερμανία, ίσως οι εκλογές θα επωφεληθούν από μια παρόμοια ανάσα καθαρού αέρα.