Υποψήφιος πρέσβης προειδοποιεί: Η διαφθορά στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη βλάπτει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο Murphy πήρε, επίσης, θέση σχετικά με το νόμο για την άρνηση γενοκτονίας. [Shutterstock/Pixel-Shot]

Ο υποψήφιος για πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Michael Murphy, ζήτησε μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης για να επιστρέψει το κράτος δικαίου, αλλά και των δραστηριοτήτων κατά της διαφθοράς στη χώρα καθώς, όπως υποστηρίζει, βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Θα υποστηρίξω τις μεταρρυθμίσεις προς την επίτευξη ενός κράτους δικαίου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η διαφθορά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βλάπτει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, υπονομεύοντας τη λειτουργικότητα και τη σταθερότητα που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον. Με τον τρόπο αυτό τίθενται σε κίνδυνο η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, εκθέτοντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε κακές εξωτερικές επιρροές», όπως δήλωσε ο Murphy σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο διορισμένος πρέσβης τόνισε ότι θα θέσει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον, τις κρατικές μεταρρυθμίσεις, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ο Murphy πήρε, επίσης, θέση σχετικά με το νόμο για την άρνηση γενοκτονίας.

«Η ενοχή για τη Σρεμπρένιτσα και για άλλα εγκλήματα ανήκει σε αυτούς που τα διέπραξαν, όχι σε ολόκληρες εθνοτικές ομάδες. Καθήκον των ηγετών σήμερα είναι να λογοδοτήσουν οι δράστες, να αναγνωρίσουν και να τιμούν τα θύματα, καθώς και να προωθούν τη συμφιλίωση».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα εργαστεί για την αντιμετώπιση των προσπαθειών τοπικών και εξωτερικών παραγόντων, ιδίως της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα και υπονομεύουν το μέλλον της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.