Υπό ένταση η τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδος στο σουηδικό κοινοβούλιο

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελευταία συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων στη Riksdag πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η οποία επέτρεψε στους αρχηγούς των κομμάτων να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους. [Shutterstock/Maykova Galina]

Η τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδος του σουηδικού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Στοκχόλμη με τη δεξιά αντιπολίτευση να επικρίνει δριμύτατα τους Σοσιαλδημοκράτες «για οκτώ χρόνια φιάσκου» ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελευταία συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων στη Riksdag πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η οποία επέτρεψε στους αρχηγούς των κομμάτων να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους, δηλαδή στην αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών και πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. Συνολικά, η αντιπολίτευση δεν μάσησε τα λόγια της περιγράφοντας τα οκτώ χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Άντερσον είναι ένας συνδυασμός του Κέντρου, της Αριστεράς και των Πρασίνων που διαφωνούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Υποσχέθηκε να μην εμπλέξει το θέμα του ΝΑΤΟ στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά το έκανε ούτως ή άλλως”, δήλωσε ο δεξιός μετριοπαθής και αρχηγός της αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερνσον.

Ο Κρίστερσον αναφέρθηκε στην ιστορική στροφή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του κόμματος εγκατέλειψε την πάγια πολιτική ουδετερότητας και μη εμπλοκής του έναντι της Συμμαχίας.

Η ακροδεξιά άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. «Οκτώ χρόνια αποτυχίας, οκτώ χαμένα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η κυβέρνηση έχει τη διορατικότητα να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες της”, δήλωσε ο Τζίμι Άκεσον των Δημοκρατών της Σουηδίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Άκεσον ήταν ο εμπνευστής της πρότασης μομφής που παραλίγο να απομακρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης με μία ψήφο την Τρίτη 7 Ιουνίου.

Οι αντιδράσεις της επικεφαλής του κόμματος του Κέντρου Άνιε Λόεφ ήταν ιδιαίτερα αναμενόμενες, καθώς οι βουλευτές του κόμματός της θα είναι καθοριστικοί για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Ερωτηθείσα αν έχει επιλέξει το πλευρό της Μαγκνταλένα Άντερσον για τις επερχόμενες εκλογές, η Λόεφ απάντησε : «Σίγουρα όχι!».

Ωστόσο, επέκρινε τη σχέση των Μετριοπαθών με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες. “Το Κεντρώο Κόμμα δεν ήταν ποτέ στην ίδια πλευρά με τον Τζίμι Άκεσον. Είναι ο Ουλφ Κρίστερσον που σχηματίζει την ομάδα του, όπου όχι μόνο υποκύπτει σε δηλώσεις δυσπιστίας και χορεύει στο ρυθμό των Σουηδοδημοκρατών, αλλά και προσαρμόζει τις πολιτικές του», δήλωσε στο SvD.

Επιτέθηκε επίσης στους Σουηδούς Δημοκράτες ότι είναι «ξιφομάχοι του Πούτιν» στην επιτροπή άμυνας του Κοινοβουλίου επί δέκα χρόνια και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πρώην μέλος του SD Ρότζερ Ρίτστοφ είχε δημοσιεύσει ρωσική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.