Υπέρ λύσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

[EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS]

Τη σιωπή μηνών έσπασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφορικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός αξιωματούχος δεν είχε προβεί σε κανέναν σχολιασμό επί του θέματος, παρά την αυξανόμενη πίεση από άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Βέμπερ για το ονοματολογικό

Σιγή ιχθύος φαίνεται να τηρεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων, η οποία έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία του ΕΛΚ, αλλά απορρίφθηκε από ορισμένα μέλη του.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το ζήτημα (σσ: της ονομασίας) πρέπει να επιλυθεί, προκειμένου η «Μακεδονία» να έχει μια θετική οικονομική και ευρωπαϊκή προοπτική στο μέλλον», δήλωσε στην euractiv.com ο κ. Βέμπερ.

Η συμφωνία για την ονομασία έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάρτιο. Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία, το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ στην Ελλάδα και αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ, ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, υπονοώντας ότι δεν θεωρείται απαραίτητη η στήριξη από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο αυτό.

«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Σημειώνεται ότι τη στήριξή τους στη συμφωνία εξέφρασαν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Μόσχα εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον προωθεί τη συμφωνία με στόχο τη διεύρυνση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

X