Βρετανία – ΕΕ: hard Brexit ή παράταση; Και για πόσο; Θρίλερ διαπραγματεύσεων…

british_and_eu_flags1-800x500_c

Μία αίτηση παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης, αλλεπάλληλες δηλώσεις, διαφορετικών κατευθύνσεων, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη, μία έκτακτη σύγκληση του Βρετανικού Κοινοβουλίου και η διήμερη σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο συνθέτουν το σκηνικό μιας έντονης, πιθανόν σημαδιακής ημέρας, για την υπόθεση της αποχώρησης της Μεγάλης Βρατνίας από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Η ημερομηνία ορόσημο της 29ης Μαρτίου πλησιάζει πιεστικά και λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί. Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέθεσε επισήμως επιστολή στον Πρέοδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ζητώντας παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Brexit: η Μέι επιδιώκει απόφαση για παράταση στη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο – ζητά διευκρινίσεις από τον Τούσκ

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί την παράταση του άρθρου 50, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός για το Brexit, Κουάσι Κουάρτενγκ, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή των Συντηρητικών, Τζάστιν Γκρίνινγκ για την διαδικασία της παράτασης.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η …

Αλλά η υποδοχή της από την Ευρώπη δεν ήταν ίσως η αναμενόμενη. Το δίκτυο ενημέρωσης της EURACTIV κατέγραψε από νωρίς τις πληροφορίες από πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το κλίμα, χωρίς να είναι αποκαρδιωτικό, δεν ήταν και εναθρρυντικό. Αλλά η παράταση ήταν στο τραπέζι.

The Capitals – Brexit – παράταση: οι θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ

Η Πρωθυπουργός Theresa May θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ζητώντας παράταση του Brexit πέρα ​​από τις 29 Μαρτίου. Η επιστολή θα φτάσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ωστόσο μέσα στην ημέρα τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής Μέι.

Το κυριότερο “χτύπημα” στην νέα τακτική της Τερέζα Μέι ήρθε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε την Βρετανίδα Πρωθυπουργό ότι μια παράταση του Brexit  πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την 23η Μαίοθ, ημερομηνία που ξεκινούν οι ευρωεκλογές σε κάποιες ευρωπαίκές χώρες. Ειδάλλως θα πρέπει η Βρετανία να διεξάγει και η ίδια Ευρωεκλογές. Και μάλιστα η εκπρόσωπος του Προέδρου της Επιτροπής κοινοποίησε τις συμβουλές Γιούνκερ μέσω twitter:

Η αυστηρή στάση Γιούνκερ μπορεί να ξένισε πολλούς αλλά ήταν για τους έμπειρους αναλυτές αναμενόμενη. Πέρα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής του Εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ και οι θέσεις της Κομισιόν είναι πάντα πιο κοντά στην ακριβή και αυτσηρή εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών. Η θέση της Κομισόν έπρεπε να είναι ότι αν στις 23 Μαίου το ΗΒ είναι μέλος της ΕΕ πρέπει να κάνει εκλογές: αλλιώς διακυβέβευεται η δημοκρατική νομιμοποίηση ολόκληρου του ευρωπαίκού οικοδομήματος.

Η ίδια η Τερέζα Μέι όμως στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει δεσμευθεί πολλάκις – και χθες ακόμη μία – ότι ευρωεκλογές δεν πρόκειται να γίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα και την εντολή αποχώρησης από τους πολίτες, δεν δέχομαι ως Πρωθυπουργός ότι οι πολίτες μας θα ξαναψηφίσουν για ευρωβουλευτές”, προσθέτωντας ωστόσο ότι “φυσικά η Βουλή μπορεί να αποφασίσει αυτό που νομίζει” αλλά η θέση της Πρωθυπουργού ήταν σαφής.

Η αντίδραση Γιούνκερ δεν ήταν η μόνη. Δεκάδες πολιτικοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη σχολιάζουν τις τελευταίες ώρες τις εξελίξεις. Το κύριο εμπόδιο που ανέκυψε ήταν η διαρροή από Γάλλους διπλωμάτες ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να θέσει βέτο αν η Ένωση δεν πάρει εγγυήσεις για το ότι η Μέι μπορεί να περάσει μια συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, όπως έγιονε γνψστό, με απόφαση του Προέδρου του κοινοβουλίου, καμία νέα ψηφοφορία επί του Brexit δεν μπορεί να γίνει πριν την επόμενη εβδομάδα. Όλοι ανησύχησαν, αλλά η επίσημη αντίδραση του Συμβουλίου έφερε μια ισορροπία…

Ο Ντόναλντ Τουσκκ ,με επίσημες δηλώσεις του ξεκαθάρισε που βρισκόμαστε σήμερα Τετάρτη, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

Ο Ντόναλντ Τουσκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης αλλά η ημερομηνία μένει να συζητηθεί από τους αρχηγούς των κρατών μελών. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχουν προϋποθέσεις: χρειάζονται διασφαλίσεις ότι μια συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Και αυτή η διασφάλιση είναι μόνο μέσω ψηφοφορίας υποστήριξης μιας συμφωνίας για το brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο – που την έχει ήδη απορρίψει δύο φορές – πριν την 29η Μαΐου.

Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη ληφθεί οριστική απόφαση στην διήμερη σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας στην ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Τουσκ, αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων. “Αλλά δεν θα διστάσω να συγκαλέσω το Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα” προσέθεσε με ξεκάθαρο νόημα.

Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι παρότι το κοινοβούλιο του ΗΒ δεν μπορεί να ψηφίσει αυτήν την εβαδομάδα, ο πρόεδρος συγκάλεσε ειδική έκτακτη συνεδρίαση ανταποκρινόμενος στο αίτημα του αρμόδιου για το Brexit Υπουργού. Σύμφωνα με πληροφροίες αναμένεται και διάγγελμα Μέι, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι επόμενες ώρες είναι δύσκολες. Η ΕΕ και η Βρετανία βρίκσονται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εξόδου του ΗΒ χωρίς συμφωνία σε 8 ημέρες. Αν αυτές οι ημέρες θα φθάσουν για να γίνει εφικτή μια συμφωνία, αν θα συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν απόφαση για παράταση μία μέρα πριν την τελική προθεσμία και αν η προθεσμία αυτή θα είναι αρκετή στην Τερέζα Μέι, είναι όλα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απάντηση, δημιουργώντας για μια ακόμη φορά ένα θρίλερ για γερά νεύρα καθώς η ΕΕ αποδεινύεται ότι δεν έχει πάντα όλες τις θεσμικές απαντήσεις έτοιμες – όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα το 2010 και το 2015…