Βρετανία – Brexit: διώκεται ο Μπόρις Τζόνσον για ψέματα πριν από το δημοψήφισμα

Κλήτευση για να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος σε δημόσιο αξίωμα έλαβε ο τέως υπουργός Εξωτερικών και επικρατέστερος διάδοχος της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον.

Η μήνυση σε βάρος του κ. Τζόνσον κατατέθηκε από τον 29χρονο επιχειρηματία Μάρκους Μπολ, ο συγκέντρωσε 200.000 λίρες σε έρανο μέσω διαδικτύου (crowdfunding) για τα δικηγορικά έξοδα.

Ο κ. Μπολ κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι είπε ψέματα κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για τα χρήματα που στέλνει στην ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε εβδομάδα.

Πρόκειται για τον περιβόητο και διαψευσθέντα ισχυρισμό ότι με το Brexit η Βρετανία θα ανακτήσει 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, χρήματα που θα διατίθενται στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο συνήγορος του κ. Τζόνσον αρνείται ότι ο πελάτης του ενήργησε παρατύπως ή ανειλικρινώς. Παρόλα αυτά η αρμόδια δικαστής έκρινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραστεί σε μία αρχική ακροαματική διαδικασία σε περιφερειακό ειρηνοδικείο πριν η υπόθεση αναπεμφθεί σε πρωτοδικείο του Λονδίνου.

Το αδίκημα επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης, όπως μεταδίδει ο Θανάσης Γκαβός από το Λονδίνο για τον ΣΚΑΙ.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Kαστρινάκη για την Deutsche Welle από το Λονδίνο,  το σύνθημα ήταν γραμμένο στο λεωφορείο, με το οποίο περιόδευε ο Μπόρις Τζόνσον για την προώθηση του brexit, όταν ακόμη ήταν Δήμαρχος Λονδίνου.

Υπάρχει νομικό έδαφος για να προχωρήσει η υπόθεση

Όπως μεταδίδει η Μαρία Kαστρινάκη για την Deutsche Welle από το Λονδίνο,  το σύνθημα ήταν γραμμένο στο λεωφορείο, με το οποίο περιόδευε ο Μπόρις Τζόνσον για την προώθηση του brexit, όταν ακόμη ήταν Δήμαρχος Λονδίνου.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι ψευδείς υποσχέσεις για επηρεασμό των ψηφοφόρων, που λέγoνται από πολιτικό με επίσημο αξίωμα απαγορεύονται. Και τα 350 εκατ. στο NHS ήταν ψέμα, το οποίο με διάφορες σοφιστείες προσπάθησε να καλύψει ο Μπόρις Τζόνσον μετά την επικράτηση του brexit.

Πρωτοδικείο του Λονδίνου έκρινε πως υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση, την οποία παρέπεμψε σε τακτικό δικαστήριο, που θα αποφανθεί αν θα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο ποινικολόγος που κατέθεσε την μήνυση δήλωσε από τη μεριά του: «Aποδεδειγμένα ψέματα με στόχο πολιτικά οφέλη από κάτοχο δημοσίου αξιώματος, υπονομεύουν και ευτελίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η νομική ομάδα του κ. Τζόνσον επιχειρηματολογεί από την πλευρά της ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη προκειμένου να πληγεί το κύρος του πελάτη τους, ο οποίος θεωρείται από τα γραφεία στοιχημάτων φαβορί για την διαδοχή στην ηγεσία και την πρωθυπουργία, μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι την 7η Ιουνίου.

Έως αυτή τη στιγμή δέκα υπουργοί, νυν και πρώην έχουν δηλώσει πως θα διεκδικήσουν την Ηγεσία των Συντηρητικών.

X