Βουλευτής «χάλασε» την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας στο Κοινοβούλιο

Καθώς ο Glapiński έδινε τον πανηγυρικό όρκο μπροστά στην κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου, κομμένα ομοιώματα χαρτονομισμάτων που πέταξε η Jachira άρχισαν να πέφτουν από τη γαλαρία της αίθουσας συνεδριάσεων. [Shutterstock/MAXSHOT.PL]

Η αμφιλεγόμενη βουλευτής, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας, τη φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών, Klaudia Jachira, σκόρπισε κομμένα χαρτονομίσματα στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Η πολιτικός διαμαρτυρόταν για την εκλογή του Adam Glapiński, προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας (NBP), για δεύτερη θητεία.

Καθώς ο Glapiński έδινε τον πανηγυρικό όρκο μπροστά στην κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου, κομμένα ομοιώματα χαρτονομισμάτων που πέταξε η Jachira άρχισαν να πέφτουν από τη γαλαρία της αίθουσας συνεδριάσεων.

Η Jachira εξέφρασε έτσι την αντίθεσή της στην πολιτική του NBP των τελευταίων μηνών, την οποία κατηγορεί για τον υψηλό πληθωρισμό στην Πολωνία. Σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός του 13,9% προκλήθηκε από ενέργειες του οικονομικού φορέα υπό την ηγεσία του Glapiński, όπως το τύπωμα χρήματος, η αγνόηση του υψηλού δημόσιου χρέους και η σπατάλη δημόσιων πόρων.

«Οδεύουμε κατευθείαν προς την οικονομική καταστροφή!» – έγραψε στο Twitter κάτω από ένα βίντεο που τη δείχνει να πετάει κομμένα χαρτονομίσματα στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Συντηρητικοί και δεξιοί βουλευτές άσκησαν κριτική στη συμπεριφορά της βουλευτού.

«Μετά το τσίρκο και την επίδειξη αγένειας της Jachira, κάποιος θα πρέπει να καθαρίσει το χάος. Φυσικά, θα είναι οι σκληρά εργαζόμενες γυναίκες, για τα δικαιώματα των οποίων αγωνίζεται η κ. Jachira με αυτόν ακριβώς τον τρόπο» σχολίασε στο Twitter η δεξιά βουλευτής Monika Pawłowska.

Η Jachira είναι γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δράσεις διαμαρτυρίας της κατά του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Πριν γίνει βουλευτής, διατηρούσε ένα σατιρικό κανάλι στο YouTube.

Η δράση της Jachira δεν ήταν η μόνη μορφή διαμαρτυρίας κατά της εκλογής του Glapiński στο αξίωμα. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του προέδρου του NBP, βουλευτές της Αριστεράς κρατούσαν πανό με το σύνθημα “Glapiński musi odejść” (Ο Glapiński πρέπει να φύγει), στα οποία αναγράφονταν προϊόντα καθημερινής χρήσης και το ποσό κατά το οποίο είχε αυξηθεί πρόσφατα η τιμή τους. Οι βουλευτές φώναζαν αντιπληθωριστικά συνθήματα προς την κατεύθυνση του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Ο Adam Glapiński είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Πολωνία. Κοντά στην πολωνική κυβέρνηση, θεωρείται από πολλούς ως άμεσα υπεύθυνος για το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στην Πολωνία. Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν ασκήσει κριτική στην ασυντόνιστη κοινή πολιτική της κυβέρνησης και του NBP.