Βλέπει θετικά την επανεκλογή της Μέρκελ η Αυστρία

[EPA-EFE/TILL RIMMELE]

Θετική εξέλιξη για την Ευρώπη χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές στην Αυστρία την εκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Ειδικά όσον αφορά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Στην Αυστρία, ο Σεμπαστιάν Κούρτς χρειάστηκε μόνο 74 ημέρες, για να δημιουργήσει συνασπισμό μεταξύ του κεντρικού δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του αριστερού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ).

Ένα χρόνο πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν πολλά αδιευκρίνιστα θέματα της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Αυτό δεν αφορά μόνο το Brexit, αλλά και την πορεία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στους νέους στόχους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Το γεγονός αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει το ερώτημα ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Brexit, προϋπολογισμός και ασφάλεια οι προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας

Το Brexit, ο προϋπολογισμός και η ασφάλεια της ΕΕ θα είναι οι τρεις κύριες προτεραιότητες, όταν η Αυστρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Ωστόσο, είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη μια μακρά και δύσκολη διαδικασία συζήτησης σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα πώς τα παραδοσιακά κόμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανάδυση του λαϊκισμού (όπως στην Ιταλία, για παράδειγμα).

Επιπλέον, οι πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένα κράτη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, πρέπει να εκληφθούν ως κομβικής σημασίας ζητήματα. Σε αυτό το θέμα, ωστόσο, η κυβέρνηση της Βιέννης σκοπεύει να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στη γεφύρωση του χάσματος.

Σε γενικές γραμμές, η σχέση μεταξύ Μέρκελ και Κουρτς θεωρείται φιλική, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχοφερ θεωρείται περισσότερο σύμμαχος με ιδιαίτερη συμπάθεια προς την αυστριακή πορεία της μεταναστευτικής πολιτικής. Υπάρχουν, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.

Αν και το FPÖ δεσμεύεται για την φιλοευρωπαϊκή πορεία της κυβέρνησης Κουρτς, ο γενικός γραμματέας, Harald Vilimsky, προκάλεσε για άλλη μια φορά έντονη αναστάτωση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, καθώς επικρότησε τις απόψεις του Σαλβίνι αναφορικά με την Ευρωζώνη.

X