Βετεράνοι του UCK συγκρούσθηκαν με την αστυνομία

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να ψηφίσει νόμο που θα αύξανε τον κατώτατο μισθό στα 250 ευρώ το μήνα. [Shutterstock/T.B. photo]

Βετεράνοι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) συγκρούστηκαν με την αστυνομία τη Δευτέρα στην Πρίστινα, καθώς διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό τους από τις προσπάθειες αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να ψηφίσει νόμο που θα αύξανε τον κατώτατο μισθό στα 250 ευρώ το μήνα. Η αντιπολίτευση εγκατέλειψε τη συνεδρίαση της ολομέλειας και το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επιτύχει απαρτία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπαρατάχθηκαν με τους διαδηλωτές που υποστηρίζουν ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για το σχέδιο νόμου.

Ενώ το μέτρο αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό (ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 170 ευρώ για όσους είναι άνω των 35 ετών), δεν προβλέπει ανάλογη αύξηση των συντάξεων για τους βετεράνους πολέμου. Αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί η σύνταξη των βετεράνων να είναι υψηλότερη από τον κατώτατο μισθό.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας για να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο. Ορισμένοι κατάφεραν να εισέλθουν στην περίμετρό του, όπου συνάντησαν αντίσταση από την αστυνομία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν αφού αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η αστυνομία διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μιλώντας στο Radio Free Europe, ο εκτελών χρέη προέδρου της οργάνωσης των βετεράνων, Φατόν Κλινάκου, δήλωσε ότι «αγνοηθήκαμε από τους θεσμούς της χώρας και αναγκαστήκαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας με διαμαρτυρία».

Προειδοποίησε ότι η σημερινή διαμαρτυρία ήταν μόνο η αρχή και ότι οι βετεράνοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα οφειλόμενα μπροστά στο Κοινοβούλιο.