Βέμπερ: Η Βρετανία να μην έχει δικαίωμα βέτο στην περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ

[flickr]

Με απώλεια του δικαιώματος του βέτο σε συγκεκριμένα ζητήματα είναι αντιμέτωπο το Λονδίνο, εάν επιλέξει να εξαιρεθεί από την δέσμευση για «ακόμη στενότερη ένωση» που βρίσκεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε ότι η απώλεια του δικαιώματος του βέτο θα είναι «αντισταθμιστικό όφελος» για τις υποχωρήσεις που έχει ζητήσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον συναντήθηκε με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες περιλαμβανομένου του Βέμπερ την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να πιέσει για μεταρρυθμίσεις ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Ζήτησε «εξαίρεση» (opt-out) από τη ρήτρα των ευρωπαϊκών Συνθηκών για «στενότερη ένωση» καθώς και αυστηρότερους κανόνες για τους μετανάστες που διεκδικούν οφέλη από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

>>Διαβάστε: Η Ευρώπη «α λα καρτ»: Τα «γιατί» πίσω από τις εξαιρέσεις (opt-outs) του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

«Εάν υπάρξει αίτημα στο τραπέζι για να αλλάξει αυτή η φράση ή να εξαιρεθεί από αυτή η Βρετανία … τότε η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ζητήσει αντισταθμιστικό όφελος για αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Αν η Βρετανία θέλει να αποχωρήσει από το θέμα αυτό, τότε τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ μπορούν επίσης να πουν. «Εντάξει, αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά χάνετε το δικαίωμα του βέτο, την δυνατότητά σας να μπλοκάρετε το ζήτημα αυτό», είπε με νόημα.

Και πρόσθεσε: «Η λογική πίσω από αυτό, είναι ότι αν επιμένω να εξαιρούμαι από την στενότερη προσέγγιση της Ένωσης, τότε δεν μπορώ να έχω το δικαίωμα στο μέλλον να εμποδίζω τους άλλους αν θέλουν μια ολοένα στενότερη ένωση».

«Αν η Βρετανία επιμένει σε αυτή την ιδέα να έχει [ξεχωριστό] πρωτόκολλο, τότε η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να γράψει σε αυτή τη συμφωνία ότι [οι Βρετανοί] δεν θα χρησιμοποιούν το βέτο τους στο μέλλον -. Σε κάθε τομέα», διευκρίνισε.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

 

X