Βέμπερ: το Κυπριακό είναι πρόβλημα όλων

[flickr]

Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, απ’ όπου και αρχίζει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία. Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση του Φιλελεύθερου, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλήμα όλων των Κυπρίων και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Όπως εξήγησε αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει μια σχέση ειδικού καθεστώτος με την Τουρκία, σχέση η οποία περνάει και πάλι μέσα από το Κυπριακό. Ο κ. Βέμπερ, στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και αντιπροσωπεία του κόμματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κύπρο, από την Λευκωσία και συγκεκριμένα από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε πως στηρίζει «την επανένωση της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις και χωρίς στρατούς» και επανέλαβε την άποψή του πως «η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. καθώς απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Κατά την υποδοχή του από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και στην παρουσία του τέως υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, της Καίτης Κληρίδου και άλλων στελεχών, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τους ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα που του επεφύλαξαν. Όπως είπε, δεν ήταν δύσκολη η απόφαση να ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα του από την Κύπρο, καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο πρώτος πρόεδρος κόμματος, που εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του. Ο κ. Βέμπερ εξήρε και το έργο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογράμμισε πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι «προσωπικός φίλος, αλλά και φίλος της Κύπρου». Όπως είπε, πρόκειται για «έναν πολιτικό με όραμα και ξεκάθαρες θέσεις, που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις».