Βέμπερ-Πιτέλα: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Άγκυρα-Στηρίζουμε την Ελλάδα

[flickr]

Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία κατέστησαν σαφές οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ και Τζιάνι Πιτέλα. Σε παρέμβασή τους στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, σήμερα το πρωί, Βέμπερ και Πιτέλα ξεκαθάρισαν ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται ούτε με τη ενταξιακή διαδικασία της Άγκυρας, ούτε με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, ενώ εξέφρασαν την συμπαράσταση της απέναντι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να σταματήσει η ελεύθερη διέλευση μεταναστών από το βαλκανικό διάδρομο αλλά και να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση. Απηύθυνε δε έκκληση να βοηθηθεί και να υποστηριχθεί η Ελλάδα, καθώς μεγάλος αριθμός μεταναστών έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη.  Παράλληλα όμως τόνισε ότι θα πρέπει να επιδειχτεί σεβασμός και στη Τουρκία, που έχει υποδεχθεί ήδη 2,5 δισεκατομμύρια πρόσφυγες και έχει δαπανήσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μια σχέση εξάρτησης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Το ΕΛΚ τάσσεται υπέρ μιας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία και όχι μια σχέση εξάρτησης, επεσήμανε ο Βέμπερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της διεύρυνσης είναι τελείως διαφορετικό και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η επίθεση κατά των ΜΜΕ είναι «πραγματικά απαράδεκτη», τόνισε. «Σταματήστε να επιτίθεστε στα ΜΜΕ», αν θέλετε να προσεγγίσετε την ΕΕ,  ήταν το μήνυμά του προς την Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι σημαντικό να προχωρήσεις μαζί με την Τουρκία, αρκεί να μην υπάρχει αμφισημία. Τόνισε ότι οι μετανάστες είναι ανθρώπινα όντα και όχι εμπορεύματα και δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο «παζαρέματος». Όπως δεν μπορεί να γίνεται παζάρι ούτε στα θέματα ελευθεροτυπίας, ούτε και στη στάσης της Τουρκίας απέναντι στον κουρδικό πληθυσμό. «Μην μπερδεύετε τους πρόσφυγες, με τη διεύρυνση ή την απελευθέρωση της βίζας, σημείωση ο Πιτέλα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα «γίνεται ένα κλουβί» για τους μετανάστες και είναι σημαντικό να βοηθηθεί μέσω του σχεδίου της μετεγκατάστασης των προσφύγων όσο και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν θα λύσουν τα δικά μας προβλήματα, άλλες χώρες», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Οι εκλογές στη Γερμανία

Στις 13 Μαρτίου η Γερμανία θα διενεργήσει εκλογές σε τρία κρίσιμα κρατίδια, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη Σαξονία-Άνχαλτ και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Όπως είχε αποκαλύψει η EurActiv.gr την περασμένη εβδομάδα δεν επρόκειτο να βρεθεί καμία συμφωνία με την Τουρκία πριν από αυτές τις εκλογές και ένας από τους λόγους, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ήταν ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν το ήθελε.

>>Διαβάστε: Καμία απόφαση για Τουρκία και προσφυγικό πριν τις γερμανικές περιφερειακές εκλογές

Όπως προκύπτει από τις μετέπειτα εξελίξεις, τα «πολιτικά δώρα» ως αντάλλαγμα στη συνεργασία της Άγκυρας στο προσφυγικό συνιστούν «καυτή πατάτα» ειδικά για το βαυαρικό συντηρητικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση, όπου ανήκει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μύρνα Νικολαΐδου-EurActiv.gr

 

X