Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

[Handelsblatt Global]

Την κατηγορηματική θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόβαλε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε δηλώσεις του μετά την εκλογή του από το συνέδριο κορυφής του ΕΛΚ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Γερμανός πολιτικός, πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, τόνισε:

«Πιστεύω στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας από κοινού αλλά δεν πιστεύω στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Θεωρώ ότι είναι ειλικρινές και δίκαιο εάν καθίσουμε μαζί και διευκρινίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή συνεργασία αλλά όχι μια πλήρη διεύρυνση, όχι μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», ανέφερε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την ηγεσία της Κομισιόν.

“Δεν είστε μόνοι”

Ο Μάνφερντ Βέρνερ αιτιολόγησε τη θέση του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας προβάλλοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα αυτή, “τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και άλλες εξελίξεις που αφορούν για παράδειγμα την ελευθερία του Τύπου”.

Σε ότι αφορά το κυπριακό και τις τουρκικές απειλές για το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, ότι οι ανησυχίες των Κυπρίων είναι και ευρωπαϊκές ανησυχίες.

«Το κύριο μου μήνυμα για την Κύπρο είναι πως είναι σημαντικό το ότι είσαστε μέλος της ΕΕ γιατί δεν είστε μόνοι. Ακόμη και μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Βέμπερ.

Ισχυρό χρίσμα

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε προηγουμένως λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στις εκλογές του ερχόμενου Μαίου στο συνέδριο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας στο Ελσίνκι. Επικράτησε επικράτησε με 492 ψήφους του ανθυποψηφίου του Φινλανδού πρώην πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Στουμπ , ο οποίος έλαβε 127 ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 621 σύνεδροι και οι έγκυρες ψήφοι ήταν 619.

X