Βέμπερ: το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο «κομμουνιστής» πρωθυπουργός της

Μάνφρεντ Βέμπερ [manfredweber.eu]

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χτες (3 Μαΐου) δήλωσε ότι το μόνο πρόβλημα που παραμένει για την Ελλάδα είναι ότι ο πρωθυπουργός της, Αλέξης Τσίπρας, είναι κομμουνιστής.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε στη EURACTIV.com ότι ο Βέμπερ θα αναγκαστεί να δεχτεί ότι ο Τσίπρας θα είναι ηγέτης της Ελλάδας «για πολλά χρόνια».

Επιπλέον, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμαναν ότι το να κατηγορείται ότι ο Τσίπρας είναι κομμουνιστής, ειδικά αυτή τη στιγμή, είναι η «τελευταία λύση» εκείνων που ποτέ δεν ήθελαν μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης.

Η Αθήνα και οι δανειστές στις 2 Μαΐου συνήψαν μια πολύ αναμενόμενη τεχνική συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση της τρίτης διάσωσης της χώρας. «Οι διαπραγματεύσεις για μια τεχνική συμφωνία ολοκληρώθηκαν για όλα τα θέματα … ο δρόμος έχει ήδη στρωθεί για τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, το ΔΝΤ επέμεινε ότι απαιτείται «αξιόπιστη» ελάφρυνση του χρέους.

«Τώρα, αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με μια αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Το Βερολίνο και η Αθήνα είχαν μετριάσει τη ρητορική τους τελευταίο διάστημα εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της χώρας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ χθες, ο Βέμπερ σήκωσε και πάλι το γάντι και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας ότι είναι κομμουνιστής.

Είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει σχετικά με την Ελλάδα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά πρόσθεσε: «Ως πολιτικός του ΕΛΚ πρέπει να πω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι τώρα έχει έναν κομμουνιστή στο Πρωθυπουργό. […] Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα εκεί».

Ο Τσίπρας καλείται πάντοτε στις συνόδους κορυφής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, γεγονός που φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση.

Σε επαφή με τη EURACTIV.com, ο Παπαδημούλης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του  ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση. «Ο Βέμπερ είναι και πάλι εντελώς εκτός πλαισίου από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και από τους Γιούνκερ και Ντομπροβσκις, οι οποίοι ανήκουν επίσης στο ΕΛΚ, αλλά βλέπουν θετικά τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», προσθέτοντας ότι η δήλωση αυτή στρέφεται επίσης εναντίον της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία κατέβαλε προσπάθειες προς αυτή τη συμφωνία.

Ο Βέμπερ είναι μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU της Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Παπαδημούλη, ο Γερμανός πολιτικός έχει αποδειχθεί πολύ πιο δεξιός – από την Μέρκελ ή τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο κ. Βέμπερ μπορεί να κάνει όνειρα για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πρέπει να τον ενημερώσω ότι θα αναγκαστεί να τον δει στην πραγματικότητα ως πρωθυπουργό της Ελλάδας για πολλά χρόνια», ανέφερε.

«Προσβλέπω στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με αυτή την άνευ προηγουμένου δήλωση, που είναι ένα« μνημείο » φανατισμού και αναχρονισμού», κατέληξε ο Παπαδημούλης. Η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να εμποδίσει την επιτυχή αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έμμεση υπογραφή μιας ακόμη διάσωσης που εμποδίζει την ανάπτυξη.

X