Βαθιά κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βουλγαρίας

Υπάρχουν εντάσεις στον συνασπισμό από τότε που σχηματίστηκε πριν από μισό χρόνο. Τα τέσσερα κόμματα έχουν διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά από βασικά ζητήματα, όπως η παροχή όπλων στην Ουκρανία, η υιοθέτηση του ευρώ κ.ο.κ. [Shutterstock/Alex Segre]

Ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Βουλγαρίας κλονίστηκε σοβαρά την Τετάρτη (8 Ιουνίου) μετά την ανακοίνωση του ηγέτη ενός εκ των κομμάτων του, του πρώην σόουμαν Σλάβι Τριφόνοφ, ότι αποσύρει τους τέσσερις υπουργούς του από την κυβέρνηση. Ο Τριφόνοφ είναι ο ηγέτης του λαϊκιστικού κόμματος «Υπάρχει τέτοιος Λαός» (ITN).

Εκτός από το ITN, ο ποικιλόμορφος συνασπισμός περιλαμβάνει το «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» (το πρώτο κόμμα σε δύναμη στην κυβέρνηση), τη Δημοκρατική Βουλγαρία και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Υπάρχουν εντάσεις στον συνασπισμό από τότε που σχηματίστηκε πριν από μισό χρόνο. Τα τέσσερα κόμματα έχουν διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά από βασικά ζητήματα, όπως η παροχή όπλων στην Ουκρανία, η υιοθέτηση του ευρώ κ.ο.κ. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκπληξη.

Ο Τριφόνοφ επεσήμανε 2 λόγους για την αποχώρηση από τον συνασπισμό – την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού και τη Βόρεια Μακεδονία. Ήταν εξαιρετικά αιχμηρός απέναντι στον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί του «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία και ο Κίριλ Πέτκοφ διαπράττει εθνική προδοσία, διότι υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες ότι θα άρει το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη των συνομιλιών των Σκοπίων με την ΕΕ και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί αυτό, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλγάρων θέλει η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όταν εκπληρώσει τη συμφωνία καλής γειτονίας.

Ο Τριφόνοφ δήλωσε επίσης ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα αυξήσουν μόνο τον πληθωρισμό. Διερωτήθηκε «πού είναι η καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος» και «πού είναι η αποκάλυψη των συστημάτων διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης».

Τα τρία κόμματα που παραμένουν στον συνασπισμό θα έχουν πλέον 109 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι τους λείπουν 12 βουλευτές για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ απέρριψε τις κατηγορίες του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» και τους κατηγόρησε ο ίδιος.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε αυτή την περίπτωση είναι πολλές φορές καλύτερη από μια κυβέρνηση στην οποία προσπαθούν να εκβιάσουν για επιπλέον χρήματα, οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις σταματούν, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σταματούν» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο Πέτκοφ περιέγραψε επίσης ένα σενάριο κατά το οποίο ορισμένοι από τους βουλευτές του ITN υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Βουλγαρία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσαν ότι στέκονται πίσω από την κυβέρνηση και ότι η χώρα δεν χρειάζεται χάος και νέες εκλογές.