Βαρβιτσιώτης σε ΕΕ: Όχι σε διάλογο με την Τουρκία υπό την απειλή των όπλων

Miltiadis Varvitsiotis [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δε μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου εκβιαζόμενη υπό την απειλή των όπλων» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη δήλωσή του μετά την συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «μετά την ενημέρωση που έκανα στα μέλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ έδωσα και την ευχή ο κύριος Τσαβούσογλου να δει τις αντιδράσεις των κομμάτων της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, γιατί ένα μήνυμα ήταν σαφές και ήταν ένα μήνυμα ειρήνης και αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Δεν ήταν ένα μήνυμα που υπερασπιζόταν τις τουρκικές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Αυτό που ξεκαθάρισα είναι ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δε μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου εκβιαζόμενη υπό την απειλή των όπλων. Γιατί κανένας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δε θα καθόταν σε ένα τέτοιο τραπέζι και ζητάμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να προηγηθεί του διαλόγου, κάτι το οποίο φαίνεται να ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΕΚ».