Τσίπρας σε Μακρόν: «Ακροδεξιοί λαϊκιστές» και «χωρίς μυαλό» όσοι είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Τσίπρας, Μακρόν, Αναστασιάδης συζητούν στη Λευκωσία - από βίντεο του ANT1 [ANT1]

Μια συνομιλία μεταξύ Τσίπρα – Μακρόν – Αναστασιάδη και Μουσκάτ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο περιθώριο της 5ης συνόδου των επτά Μεσογειακών χωρών- μελών της ΕΕ, στη Λευκωσία, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έχει αναλάβει προσωπικά, μετά την παραίτηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ, εμφανίζεται σε βίντεο να μιλά απαξιωτικά μπροστά σε ξένους ηγέτες για το μέρος των  ψηφοφόρων και του λαού που διαφωνούν με την πολιτική του και την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους συνηθίζονται στην Ελλάδα και μάλιστα πολλές φορές είναι έντονες, αλλά σχόλια για τους πολίτες από πολιτικούς συνήθως αποφεύγονται με ιδιαίτερη προσοχή, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό τον «άγραφο κανόνα» της πολιτικής φαίνεται ότι «έσπασε» ο Αλέξης Τσίπρας, δημιουργώντας ήδη πολλές αντιδράσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο βίντεο που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ANT1, αρχικά ακούγεται να περιγράφει στους Μακρόν και Αναστασιάδη τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα κάνοντας λόγο για «ακροδεξιούς λαϊκιστές». «Ήταν δύσκολα. Υπήρξαν διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της Συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Εμανουέλ Μακρόν τον ρωτά πόσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. «Ε, στην τελευταία διαδήλωση ήταν περίπου 70.000», απαντά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεδομένου ότι ο διάλογος γίνεται στα αγγλικά, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζει το νούμερο «Όχι 17, 70», λέει. Και για να είναι σίγουρος ότι ο Γάλλος πρόεδρος κατάλαβε, ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί και πάλι, «7 – 0», σχηματίζοντας με το χέρι το 7 και το 0, συμπληρώνοντας ότι «δεν ήταν τόσο ογκώδες».

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν υπέρ;» ξαναρωτά ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ναι, έτσι νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέφτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους», απαντά ο Αλέξης Τσίπρας. Η έκφραση αυτή έχει ήδη παρεξηγηθεί καθώς, πέρα από όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις η αντίθεση των πολιτών με αυτήν κυμαίνεται μεταξύ 60-70%.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να συζητά με τον πρωθυπουργό της  Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ο οποίος παρατηρεί «Φαινόταν δύσκολο από έξω» και ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαντά «Φανταστείτε από μέσα. Για αυτό ήταν σημαντικό» για να καταλήξει ο Τζόζεφ Μουσκάτ με τη φράση «Εξασφαλίσατε τη θέση σας στην ιστορία».

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

 

Πολιτική γκάφα

Η συνομιλία αυτή του Αλέξη Τσίπρα με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες έχει γίνει ήδη μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες χρήστες σχολιάζουν αρνητικά τον Πρωθυπουργό στα κοινωνικά δίκτυα ενώ ήδη υπάρχουν δεκάδες αρνητικά δημοσιεύματα. Ο έμπειρος σύμβουλος επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης (Stratego Communications) σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η Χιλαρι χαρακτήρισε τους ψηφοφόρους του Τραμπ «a basket of deplorables («ένα τσούρμο αξιοθρήνητους»). Η αναφορά της ήταν τραγική. Στις προπροηγούμενες ο (εξαιρετικός πολιτικός) Ρομνι μιλώντας εκτός μικροφώνου είχε πει πει το περιβόητο «το 48% των ψηφοφόρων εξαρτώνται από επιδόματα, είναι χαμένοι ψήφοι». Είχε και εκείνο θεωρηθεί λάθος και ως κάτι που έκοβε την ψυχική επαφή με το συγκεκριμένο κοινό. Και οι δυο ζημιώθηκαν πολιτικά διότι προσέβαλαν – ιδίως η Χίλαρι – απλούς ψηφοφόρους και παραβίασαν ένα εκλογικό δόγμα: Τον αντίπαλο βάρα τον όσο θες, τους ψηφοφόρους του όχι. Ειδικά αν φιλοδοξείς να ηγηθείς/κυβερνήσεις τη χώρα σου.

Ο Τσίπρας χθες είχε το δικό του «deplorables moment» όταν είπε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών στηρίζουν «όσοι μπορούν να σκεφτούν και να ασκήσουν κριτική με το μυαλό τους». Και το έκανε μάλιστα μιλωντας στον Μακρόν! Χαρακτήρισε δηλαδή ως «ανίκανους να σκεφτούν και να ασκήσουν κριτική με το μυαλό τους» το 60-70% που διαφωνούν με τη συμφωνία!… Ήταν επική γκάφα».

(update 19:30)

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Σε συνέχεια του θέματος που δημιουργήθηκε και γιαντώθηκε στα social αλλά και στα παραδοσιακά media, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες ο κ. Τσίπρας τόλμησε να προσβάλει ξανά τους Έλληνες. Χαρακτήρισε, όχι μόνο ως ακροδεξιούς, αλλά και ως μη σκεπτόμενους όλους όσοι  αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανε, δε, με θράσος και ανευθυνότητα μπροστά σε ξένους ηγέτες. Στον κ. Ζάεφ όμως που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία δεν βρήκε κουβέντα να πει. Δεν είναι μόνο ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας. Είναι και ένας ανάξιος πρωθυπουργός που διχάζει τον λαό. Οι Έλληνες θα μείνουν ενωμένοι, υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Και σύντομα θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει».

X