Το Κίνημα των 5 Αστέρων συνεχίζει την στήριξη στην κυβέρνηση Ντράγκι

Το Κίνημα, στις εκλογές του 2017, συγκέντρωσε το 33% των ψήφων. [EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA]

Το Κίνημα των 5 Αστέρων θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι παρά την εσωτερική διάσπαση και τη διαφωνία με την πλειοψηφία σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο ηγέτης του κόμματος Τζουζέπε Κόντε.

«Η υποστήριξη προς τον Ντράγκι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ηγεσίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (5SM). Ο ηγέτης του M5S διαβεβαίωσε τον Ντράγκι και τα άλλα κόμματα εξουσίας την επομένη των αποχωρήσεων στο 5SM.

Την Τρίτη (21 Ιουνίου), ο υπουργός Εξωτερικών και πρωτοκλασάτο μέλος του ιταλικού κόμματος Λουίτζι Ντι Μάιο ίδρυσε τη νέα πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο, «Μαζί για το μέλλον», με περίπου 51 μέλη της Βουλής και 9 της Γερουσίας.

Το Κίνημα, στις εκλογές του 2017, συγκέντρωσε το 33% των ψήφων.

Λόγω της πρόσφατης ρήξης, το κόμμα έχασε ένα σχετικό ποσοστό βουλευτών και πέντε από τους πάνω από έντεκα υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς στην ποσόστωση του Κινήματος.

Η ομάδα του M5S στο ΕΚ, από την πλευρά της, παρέμεινε προσηλωμένη στο κόμμα «Ο σεβασμός της εκλογικής εντολής ήταν πάντα μια από τις θεμελιώδεις αξίες της καλής πολιτικής. Οι πολίτες μας εξέλεξαν με το σύμβολο του Κινήματος 5 Αστέρων”, σχολίασαν οι ευρωβουλευτές Τιτσιάνα Μπεγκίν, Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο, Λάουρα Φεράρα, Μάριο Φουρόρε και Σαμπρίνα Πιγνεντόλι.

«Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο σχέδιο και τις αρχές που περιέχονται στο νέο καταστατικό, στους ακτιβιστές που με συντριπτική πλειοψηφία επέλεξαν την ηγεσία του Τζουζέπε Κόντε και στον πρόεδρό μας», πρόσθεσαν.