Το ΕΚ καλεί τον Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

[Shutterstock]

Άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στην Τουρκία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόταση ψηφίσματος που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα (17 Απριλίου).

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση ψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιήσει ένα ζήτημα που εν ευθέτω χρόνω θα μπορούσε να επιλυθεί άμεσα.

Κατρούγκαλος στη EURACTIV: To ισχυρότερο λεκτικό που έχει υιοθετηθεί ποτέ απέναντι στην Τουρκία

«Δεν μπορώ να μη πω ότι το λεκτικό των δηλώσεων στο προσχέδιο, που φαντάζομαι θα επιβεβαιωθούν, είναι το ισχυρότερο που έχει υιοθετηθεί ποτέ από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία,» είπε στην EURACTIV.com ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. …

Το νομοθετικό σώμα της ΕΕ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «ελέγχουν σχολαστικά τις νομικές διαδικασίες και να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης».

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ζήτησε από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να τονίσουν τη σημασία της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών «σε οποιαδήποτε επαφή ή επικοινωνία με Τούρκους ηγέτες και αρχές».

Η EURACTIV ενημερώθηκε από διάφορες πηγές ότι η πρόταση ψηφίσματος εκπονήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα GUE/NGL και εγκρίθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF).

Ωστόσο, προσφάτως ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Manfred Weber, αποκάλεσε τους δύο Έλληνες «πολιτικούς κρατούμενους».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε στη EURACTIV ότι το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί «κόλαφο» για την ηγεσία του Ερντογάν.

«Είναι λίγο πιο αυστηρό από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

«Το ψήφισμα αυτό καταδεικνύει ότι, όταν υπάρχει εθνική συναίνεση και σοβαρότητα μεταξύ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», πρόσθεσε.