Το διακύβευμα των εκλογών στη Βρετανία

0D26E65B0205E4ACE8D8CB2E012654D6 [Mark Makela/Reuters]

Η κίνηση έκπληξη της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχεται με τη χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις – όλες στενά συνδεδεμένες με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Διαπραγματεύσεις για το Brexit

Στις 29 Μαρτίου, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσημα στις άλλες 27 χώρες της ΕΕ ότι θα αποχωρήσει από την Ένωση, ξεκινώντας μια διετή αντίστροφη μέτρηση για το Brexit. Τα κύρια θέματα περιλαμβάνουν το λογαριασμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της Βρετανίας και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και το αντίστροφο.

Ο / η επόμενος / η πρωθυπουργός θα βρεθεί υπό πίεση στο εσωτερικό για να πάρει μια συμφωνία που εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ είναι αποφασισμένη να πράξει το αντίθετο. Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, και η ΕΕ αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν έχει αλλάξει.

Μετανάστευση

Η μαζική μετανάστευση στη Βρετανία από την ΕΕ ήταν ένα σημαντικό θέμα Στις εκλογές για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο, με τους υποστηρικτές της καμπάνιας του ΟΧΙ να υποστηρίζουν ότι η έξοδος είναι η μοναδική λύση. Η Μέι έχει υποσχεθεί να περιορίσει τη μετανάστευση, ακόμη και με το αναλάβει το κόστος της εξόδου από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, στην οποία η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είναι βασική αρχή.

Ωστόσο, ορισμένοι τομείς της οικονομίας, ιδίως ο τουρισμός και η γεωργία, ανησυχούν για την απώλεια ενός σημαντικού μέρους του εργατικού δυναμικού τους. Το Brexit έχει προκαλέσει επίσης αναστάτωση σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία – θα είναι σε θέση να παραμείνουν στη χώρα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Οικονομία

Η βρετανική οικονομία τα πάει καλύτερα από ότι αναμενόταν μετά το δημοψήφισμα, αλλά η τελική συμφωνία για την έξοδο δεν έχει πάρει ακόμη μορφή. Η Μέι επιδιώκει τη «μέγιστη δυνατή πρόσβαση» για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της εξόδου από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο για τα ζητήματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Αλλά η σφυρηλάτηση μιας εμπορικής συμφωνίας θα είναι ένα τεράστιο έργο, με τη Βρετανία να έχει έλλειψη έμπειρων διαπραγματευτών, και η προοπτική της επανένταξης στους βασικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να δεσπόζει στο παρασκήνιο. Η επιβλητική θέση του Λονδίνου ως οικονομικό κέντρο της Ευρώπης θα μπορούσε να απειληθεί, με τις τράπεζες ενδεχομένως να χάσουν τα «δικαιώματα διαβατηρίου» τα οποία τους επιτρέπουν να πωλούν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ.

Σκωτία

Η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεχθεί νέες πιέσεις στον απόηχο του Brexit, με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon να ζητάει τον περασμένο μήνα από τη Μέι ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η Σκωτία απέρριψε την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2014, αλλά η Sturgeon ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, καθώς οι περισσότερα Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Όποιος αναλάβει την εξουσία στο Westminster θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί την πίεση από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Sturgeon, το οποίο κυριαρχεί στη βόρεια πλευρά των συνόρων.

Ασφάλεια

Η τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο μήνα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο έφερε το ζήτημα της τρομοκρατίας πάλι στο προσκήνιο. Στην επιστολή της προς τα κράτη μέλη της ΕΕ για το Brexit, η Μει εξέφρασε την ανησυχία της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η μη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το εμπόριο θα αποδυνάμωνε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αργότερα δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα χρησιμοποιήσει συνεργασία για την ασφάλεια ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες.

X