Θρίαμβος για την ακροδεξιά στις εκλογές της Αυστρίας

Hofer-Norbert-FPOe

Θρίαμβο κατήγαγε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα,  ο υποψήφιος του κόμματος Norbert Hofer είναι ο νικητής, συγκεντρώνοντας το 36%  των ψήφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποψήφιοι από τα δύο κυβερνητικά κόμματα απέτυχαν να περάσουν ακόμη και στο δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου. Αυτό σημαίνει  ότι για πρώτη φορά από το 1945, η Αυστρία δεν θα έχει έναν πρόεδρο που να υποστηρίζεται είτε από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Werner Faymann  (SPOe) ή  τον κεντροδεξιό τους εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκό Κόμμα (OeVP).

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας πολιτικής εποχής», δήλωσε ο ηγέτης FPOe Heinz-Christian Strache μετά από το καλύτερο ποσοστό σε  ομοσπονδιακό επίπεδο για το κόμμα του αποθανόντα Joerg Haider, αποκαλώντας το «ιστορικό αποτέλεσμα».

Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Alexander van der Bellen με ποσοστό γύρω στο 20%,  με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Imgard Griss,η οποία συγκέντρωσε το 18,5%.

Έχοντας έναν πρόεδρο στο πρώην ανάκτορο της δυναστείας των Αψβούργων στη Βιέννη όχι από κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσε να ταρακουνήσει την παραδοσιακή συναίνεση στην αυστριακή πολιτική σκηνή.

Ο ρόλος τους προέδρου της αυστριακής δημοκρατίας είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά όχι μόνο. Ο Hofer απείλησε να καθαιρέσει την κυβέρνηση, ενώ ο van der Bellen έχει πει ότι θα αρνηθεί να διορίσει  τον Strache στην καγκελαρία  αν κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

Πέρυσι η Αυστρία έλαβε 90.000 αιτήσεις ασύλου, το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό  στην Ευρώπη και η κυβέρνηση του Faymann  έχει υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση για τη μετανάστευση κατά τους τελευταίου μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιέσει για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου  και την ανέγερση φρακτών στα σύνορά της με άλλες χώρες.

Ωστόσο αυτό δεν ανέκοψε τη  ορμή του ακροδεξιού κόμματος. Η υποστήριξη για τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία εναλλάσσονται στην προεδρία της Αυστρίας από το 1945, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2013 μόλις που κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσουν εκ νέου  τον «μεγάλο συνασπισμό» τους. Η παραδοσιακά ισχυρή οικονομία της Αυστρίας έχει επίσης αποδυναμωθεί, ενώ η χώρα  δεν έχει πλέον το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

EurActiv.gr με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία Norbert Hofer [FPO]

X