Θετικοί οι Βούλγαροι στις συλλήψεις μεταναστών από πολίτες

Borissov-at-the-border-on-11-April-Government-of-Bulgaria.

Βούλγαροι πολίτες περιπολούν τα σύνορα για παράτυπους μετανάστες και τους συλλαμβάνουν περνώντας τους χειροπέδες. Αυτό δείχνει ένα σοκαριστικό βίντεο, που  κάνει το γύρο του διαδικτύου. Η πρακτική αυτή μάλιστα επικροτείται  και από το σύνολο της βουλγαρικής κοινής γνώμης.

Όπως φαίνεται από το βίντεο το οποίο είναι από κινητό τηλέφωνο και μεταδόθηκε από πληθώρα καναλιών της γειτονικής χώρας, τρεις έντρομοι μετανάστες έχουν ακινητοποιηθεί από πολίτες σε δασώδη περιοχή της Βουλγαρίας στα σύνορα με την Τουρκία. Τους έχουν δέσει τα χέρια πισθάγκωνα και τους έχουν αναγκάσει να είναι στο έδαφος.

[ot-video type=»youtube» url=»https://youtu.be/tnA_XLjuiLQ»]

Η δημοσιοποίηση των σκηνών αυτών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ΜΚΟ και κινήσεις πολιτών που προειδοποιούν ότι έρχονται και χειρότερα. «Πρόκειται για τις πιο άγριες εικόνες συλλήψεων μεταναστών από πολίτες που έχουν μεταδοθεί στη Βουλγαρία. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες αφεθούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση, θα πολλαπλασιαστούν», προειδοποίησε ο Κρασιμίρ Κάνεφ, πρόεδρος της ΜΚΟ «Επιτροπή του Ελσίνκι».

Η Βουλγαρία, ανησυχεί για το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ και ενισχύει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων της. Ωστόσο, πρόσφατα, ένας πολίτης έχει ανακηρυχθεί ως «ήρωας» από τοπικά ΜΜΕ όταν αποκαλύφθηκε ότι καβάλα στη μηχανή-γουρούνα του έψαχνε για παράτυπους μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία, κατά τον ελεύθερο χρόνο του. Ο  ίδιος, σε δηλώσεις του σε βουλγαρικά ΜΜΕ επαίρονταν ότι έχει συλλάβει ήδη 25 μετανάστες. Καλούσε δε πολίτες να συνδράμουν για να ιδρύσουν την ανεπίσημη «εθελοντική ομάδα συνόρων» για να συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας. Πρότεινε μάλιστα να δίνει αμοιβή το κράτος για κάθε παράτυπο που θα συλλαμβάνονταν ώστε να δώσει κίνητρα για να συμμετάσχουν και άλλοι.

Δήλωση σοκ του Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αρχικώς έκανε υποστηρικτικές δηλώσεις για τις τακτικές αυτές. «Οποιαδήποτε βοήθεια προς την αστυνομία, τη μεθοριακή αστυνομία και το κράτος είναι ευπρόσδεκτη.  Τους ευχαρίστησα τους, έστειλα τον διευθυντή της συνοριακής αστυνομίας για να συναντηθεί μαζί τους, έτσι ώστε να συντονίσουν τις πληροφορίες τους. Αυτό είναι το κοινό μας κράτος. Όποιος βοηθάει αξίζει ευχαριστίες», ανέφερε αρχικώς.

Ωστόσο μετά από σφοδρές αντιδράσεις, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. «Ισχυρή άποψη μου είναι ότι η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, δηλαδή θα πρέπει να δίνει πληροφορίες και να μην  είναι αδιάφοροι όταν το το κράτος δικαίου  παραβιάζεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει κατάχρηση δικαιώματος», είπε ο Μπορίσοφ.

Επαινούν οι Βούλγαροι πολίτες  

Ο αρχηγός της συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας Antonio Angelov κατέστησε πάντως σαφές ότι η σύλληψη των μεταναστών από πολίτες είναι παράνομη. Αντίθετη άποψη όμως φαίνεται ότι έχει η βουλγαρική κοινή γνώμη. Μια δημοσκόπηση από την Βουλγαρική Εθνική τηλεόραση BNT έδειξε χθες ότι το 84% των τηλεθεατών υποστηρίζουν την ιδέα των αυτόκλητων «κυνηγών» μεταναστών  και μάλιστα αυτοί θα πρέπει να αναγνωριστούν και να υποστηριχθούν από  την κυβέρνηση. Μόλις το 16% των Βουλγάρων δήλωσε ότι είναι εναντίον.

Αλλά και στο Facebook, η γενική άποψη φαίνεται να είναι ότι δράστες θα πρέπει να επαινεθούν και να υποστηριχθούν. Μια μειοψηφία υποστηρίζει ότι οι ενέργειές τους αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  ντροπή για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζονται ως «πατριώτες», αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που επιθυμούν είναι να ληστέψουν τους πρόσφυγες.

Georgi Gotev | EurActiv.com

*φωτογραφία [Government of Bulgaria]

 

 

 

X