Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Αναστασιάδη

freskaroun-syntonismo-energeion-anastasiadis-tsipras

Με ψηλά τα θέματα του Κυπριακού, των ενεργειακών, των τριμερών συνεργασιών, των ευρωτουρκικών, του μεταναστευτικού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθούν, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα. Αμφότεροι θα βρίσκονται προηγουμένως στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα παραμένει μόνο τη Δευτέρα στην Πόλη (λόγω Γιούρογκρουπ την Τρίτη) και θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον Ερντογάν θα συζητήσει την προσφυγική κρίση αλλά και το Κυπριακό, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες από την Αθήνα.

Το ραντεβού στο Μαξίμου καθορίστηκε τα τελευταία 24ωρα, καθώς και οι δυο κυβερνήσεις θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική συζήτηση των ανοικτών θεμάτων, υπό το φως και νέων εξελίξεων, και να φρεσκάρουν τον συντονισμό των ενεργειών τους. Στο Κυπριακό, πέραν από την ενημέρωση που θα γίνει από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν και επιμέρους ζητήματα όπως το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων για το οποίο η Αθήνα αναπτύσσει πρωτοβουλίες.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, πέραν από την αλληλοενημέρωση, θα τεθούν και τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις συνεργασίες με Ισραήλ και Αίγυπτο. Σημειώνεται πως οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά ηλεκτρισμού συνεχίζονται. Στη συνάντηση του Μαξίμου θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα στους άξονες των τριμερών συνεργασιών.

Κι αυτό ενόψει των κοινών επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ιωάννη Κασουλίδη στον Λίβανο και στην Ιορδανία εντός Ιουνίου, αλλά και των τριμερών συνόδων κορυφής με Αίγυπτο και Ισραήλ, που χρονικά τοποθετούνται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το κεφάλαιο ευρωτουρκικά, το οποίο την περίοδο αυτή συνδέεται με τη μεταναστευτική κρίση, θα συζητηθεί επίσης την ερχόμενη Τετάρτη στη συνάντηση Τσίπρα και Αναστασιάδη. Παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό τον λογαριασμό θα τον πληρώσει βασικά η Ελλάδα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία δέχονται εκπτώσεις από τα κριτήρια που θα πρέπει να εφαρμόσει στα πλαίσια των υποχρεώσεών της η Άγκυρα. Άλλωστε σε αυτή τη γραμμή βρίσκονται και οι περισσότεροι εταίροι μας.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα θα συμπέσει με την εκεί παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον Ελλαδίτη ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για να ενημερώσει για το Κυπριακό το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η ενημέρωση του ΕΣΕΠ θα γίνει το μεσημέρι της 25ης Μαΐου, ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση στο Μαξίμου στην οποία τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κώστας Βενιζέλος-Φιλελεύθερος

*φωτογραφία Φιλελεύθερος

X