The Capitals – Ειδική Έκδοση – Δυτικά Βαλκάνια: το think tank του ΕΛΚ λέει ότι η Γαλλία «βλάπτει» την Ευρώπη

thecapitals_specialedition_westernbalkans_macron-800x450 [EPA/STEPHANIE LECOCQ]

Το «The Capitals» σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Η σημερινή Ειδική Έκδοση του The Capitals θα επικεντρωθεί στις αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη σχετικά με το αδιέξοδο στο άνοιγμα των ενταξιακών συνομιλιών για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

///

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ, η Δανία και οι Κάτω Χώρες συντάχθηκαν με τη Γαλλία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των συνομιλιών με τις δύο Βαλκανικές χώρες. Το Παρίσι αναγνώρισε τις προσπάθειες των Σκοπίων, ιδίως μετά τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα, αλλά στην περίπτωση της Αλβανίας, οι τρεις χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για την πρόοδο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

O Georgi Gotev της EURACTIV σχολίασε στο Twitter: “Τόσο λυπηρό.  Σήμερα η ΕΕ δείχνει τη δύναμή της ενάντια στη Βόρεια Μακεδονία, αντί να δείξει κάποια δόντια ενάντια στην Τουρκία.

Για τον κ. Roland Freudenstein, διευθυντή πολιτικής του κέντρου ευρωπαϊκών σπουδών του Wilfried Martens, του επίσημου think-tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), η στάση της κυβέρνησης Macron απομόνωσε τη χώρα, προσθέτοντας αρκετές «πρόσφατες δυσκολίες στη γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική».

«Βλάπτει επίσης τα περιφερειακά συμφέροντα της ΕΕ», ανέφερε στη EURACTIV.com, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το γαλλικό βέτο βασικά επισημαίνει το δίλημμα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό και άλλων χωρών.

«Από τη μια πλευρά, υπάρχει εκτεταμένη κόπωση για τη διεύρυνση μεταξύ των πληθυσμών, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, λόγω και των προβλημάτων του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι υπάρχει το πρόβλημα της αξιοπιστίας της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς τους υποσχέθηκαν πολιτικές διαπραγματεύσεις ένταξης καθώς και ο «κίνδυνος να ωθηθούν αυτές οι χώρες στην αγκαλιά της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας εάν η ΕΕ δεν δείξει ότι είναι σοβαρή για τη διεύρυνση».

Ωστόσο, ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση ήταν η μόνη που αποφάσισε απερίφραστα ότι το πρώτο πρόβλημα – η κόπωση για τη διεύρυνση και η υπερπήδηση του κράτους δικαίου – είναι το πιο σημαντικό και ψήφισε αναλόγως.

«Αντί να ασκήσουν βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιμείνουν στην αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επινοήσουν καλύτερα μέσα για την παρακολούθηση της κατάστασης του κράτους δικαίου μετά την ένταξη», πρόσθεσε ο Freudenstein.

Η EURACTIV.com επικοινώνησε επίσης με την ευρωβουλευτή Nathalie Loiseau της Renew Europe, η οποία ήταν επίσης η κορυφαία υποψήφιος του Macron στις εκλογές για την ΕΕ. Σύμφωνα με την Loiseau, το Παρίσι είχε εκφράσει αμφιβολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Σε μια στιγμή που η Βρετανία φεύγει, όταν πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ και όταν ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη πει πόσο θα χρηματοδοτήσουν το επόμενο ΠΔΠ, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο διεύρυνσης της Ένωσης μας; Πραγματικά; «δήλωσε η Loiseau.

Η Loiseau τόνισε ότι χιλιάδες Αλβανοί έρχονται στη Γαλλία και ζητούν άσυλο: «Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία;» αναρωτιόταν. Είπε ότι οι Αλβανοί πηγαίνουν στη Γαλλία χωρίς VISA και στη συνέχεια ζητούν να επωφεληθούν από το καθεστώς του πρόσφυγα, το οποίο συχνά τους αρνούνται.

«Είτε χιλιάδες Αλβανοί αξίζουν το καθεστώς του πρόσφυγα, το οποίο αμφισβητεί από μόνο του εάν η Αλβανία μπορεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ή οι διακινητές ανθρώπων και η μαφία λειτουργούν από την Αλβανία στη Δυτική Ευρώπη και ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση. Ως εκ τούτου, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να βελτιωθεί στην Αλβανία «, δήλωσε η Γαλλίδα πολιτικός.

«Λαμβάνουμε σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Δεσμευόμαστε σε πολύ ισχυρότερες σχέσεις με κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Περισσότερη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, στενότερη σχέση. Προτιμούμε πράξεις και αποτελέσματα σε ομιλίες και ασαφείς υποσχέσεις «, κατέληξε η Loiseau.

Στο Παρίσι, οι πηγές ανέφεραν στο EURACTIV.fr ότι η κυβέρνηση επέμεινε ότι οι δύο χώρες θα ήταν μια μέρα μέρος της ΕΕ, αλλά ότι η διαδικασία διεύρυνσης έπρεπε να αναθεωρηθεί πριν αυτό γίνει ακόμη δυνατό. Το EURACTIV France αναφέρει ότι η στάση της γαλλικής κυβέρνησης δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο Macron θέλησε να θέσει τέρμα στη διεύρυνση από την αρχή της θητείας του.

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο διαπίστωσε ότι το 46% των Ευρωπαίων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση, ενώ το 44% είναι υπέρ και το 10% δεν έχει γνώμη.

Αλλά ο Macron είναι ο μόνος αρχηγός του κράτους που εξέφρασε ανοιχτά αυτή τη θέση. Ενώ η Angela Merkel και ο ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte μοιράζονται την ίδια ιδέα, δεν είναι τόσο ξεκάθαροι. Η γενική θέση στη Γαλλία είναι ότι η ΕΕ αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ότι ορισμένα κράτη μέλη μένουν πίσω (EURACTIV.FR)

[Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com]

///

TΙΡΑΝΑ |ΣΚΟΠΙΑ

Στα Τίρανα, το βασικό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας (συνδεδεμένο με το ΕΛΚ), το οποίο επέκρινε έντονα τον κυβερνών σοσιαλιστή της διαφθοράς, θα ζητήσει εκλογές.

Ο Lulzim Basha, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, δήλωσε στο EURACTIV.com ότι η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν «όχι αυτό που θέλαμε ή ελπίζαμε».

«Τώρα όλη μας η ενέργεια και η εστίαση πρέπει να είναι να ολοκληρώσουμε την εργασία μας. Η Γερμανία έχει καθορίσει εννέα προϋποθέσεις που παρέχουν τον χάρτη πορείας για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης. Επιπλέον, πρέπει να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το έγκλημα και τη διαφθορά και να παράσχουμε ευκαιρίες στους πολίτες μας, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει όλα αυτά τα κριτήρια. Τώρα χρειαζόμαστε ηγεσία που θα πραγματοποιήσει το πλήρες δυναμικό της Αλβανίας », δήλωσε ο κεντροδεξιός πολιτικός.

Ο Basha κατηγορεί το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα για διαφθορά υψηλού επιπέδου. Σε συνέντευξή του στο EURACTIV τον περασμένο Μάρτιο, είπε ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβερνών σοσιαλιστική κυβέρνηση του Edi Rama δεν είχαν αλλάξει τίποτα, θεωρώντας ότι οι πολιτικοί και οι ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζουν να ενεργούν ατιμώρητα.

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι τα κακά νέα από τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν τελικά να θέσουν υπό δοκιμή τη φιλοευρωπαϊκή σοσιαλιστική κυβέρνησή του στα Σκόπια. Ένα επιχείρημα υπέρ της αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα ήταν η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ωστόσο, μετά από αυτές τις εξελίξεις, θα είναι δύσκολο για αυτόν να σταθεί η πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία έχει ήδη ζητήσει πρόωρες εκλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούν την  Αλβανική μειονότητα δήλωσαν ότι εάν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Το κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης VMRO DPMNE υιοθέτησε μια σκληρή στάση σχετικά με τη διαφωνία ονόματος όταν ήταν στην εξουσία, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις του με την οικογένεια του ΕΛΚ.

[Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com]

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ

Η Πολωνία, μαζί με άλλες χώρες V4, υποστήριξε σθεναρά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και το αποτέλεσμα της συζήτησης δεν ικανοποίησε τη Βαρσοβία. Ο κ. Konrad Szymański, Υφυπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι «η απουσία αυτού του να δοθεί το πράσινο φως σημαίνει ότι η επιρροή της ΕΕ στην περιοχή θα μειωθεί, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει επιδείνωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Οι κυβερνήσεις των V4 έστειλαν επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ, προτρέποντάς τον να αναλάβει δράση και να πείσει το Παρίσι. Μετά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη (15 Οκτωβρίου), ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Tomáš Petříček, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και άξιζαν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του, Μίροσλαβ Λάιτζακ, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να μην διστάζουν. «Η διαδικασία ένταξης είναι το καλύτερο εργαλείο που πρέπει να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Γιατί δένουμε τα χέρια μας; «

(Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk, Ondřej Plevák | EURACTIV.cz) Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

ΡΩΜΗ | ΑΘΗΝΑ

Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Για τη Ρώμη, η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ υπήρξε κορυφαία προτεραιότητα σε αυτό το Συμβούλιο της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την «καταθλιπτική στιγμή» της επικείμενης απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με πηγές. Προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων, οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει στενή σχέση με αυτές.

«Ένα παρόμοιο βέτο τέθηκε από τα κράτη μέλη εναντίον της Τουρκίας το 2005 […] και τώρα κοιτάξτε πώς κατέληξε», πρόσθεσε η πηγή. Η Ιταλία προώθησε ένα «σαφές πολιτικό μήνυμα» υπέρ μιας μελλοντικής και οριστικής προσχώρησης, έμαθε η EURACTIV.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Αθήνα υποστήριξε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση ότι «σέβονται πλήρως τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, τηρούν το κράτος δικαίου και βέβαια σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», .

Δεν υπήρξε επίσημο κυβερνητικό σχόλιο για το «βέτο» της Γαλλίας, καθώς η Αθήνα και το Παρίσι συνεργάστηκαν τους τελευταίους μήνες σε πολλά θέματα. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη EURACTIV.gr ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί ούτε υπό τις παραπάνω συνθήκες ούτε θα πιέσει άλλες χώρες να αλλάξουν γνώμη.

Η αριστερή αντιπολίτευση Συρίζα κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για υποκρισία για την υποστήριξή του προς τη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι, όταν ήταν αντιπολίτευση, αντιτάχθηκε στη συμφωνία αλλαγής ονόματος με τα Σκόπια. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ανοιχτά τη Βόρεια Μακεδονία για να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ ενώ για την Αλβανία μίλησε μόνο για ένα χάρτη πορείας με όρους, ειδικά όταν πρόκειται για την ελληνική μειονότητα που ζει εκεί.

(Gerardo Fortuna| EURACTIV.com, Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

///

ΣΟΦΙΑ | ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΗ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ χαρακτήρισε το αδιέξοδο ως «ιστορικό λάθος», καθώς προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στους πολίτες και των δύο χωρών.

«Η φύση δεν ανέχεται τους κενούς χώρους. Κάποιοι θα ενδιαφέρονται για αυτές τις δύο χώρες και αυτό δεν θα είναι καλό για τη Βουλγαρία «, ανέφερε ο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Είπε επίσης ότι δεν κατάλαβε πώς η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να βλάψει την ΕΕ, καθώς ο πληθυσμός της θα μπορούσε να συγκριθεί με μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Παρόλο που υποστηρίζει και τις δύο χώρες, η ρουμανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Η EURACTIV.ro εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχασε ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπό κρίση, ενώ η πρωθυπουργός Viorica Dăncilă ξεκίνησε την εκλογική της εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg, EURACTIV.ro)

///

ΖΑΓΚΡΕΜΠ| ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η σλοβενική κυβέρνηση υποστήριξε ανοιχτά την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και δήλωσε ότι δεν ήταν αναγκαία μια «δέσμη πακέτων» που να περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία.

Στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα να «αποσυνδέσουν» τις δύο χώρες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, η EURACTIV έμαθε ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αντιτίθενται σε αυτό.

«Στη Βόρεια Μακεδονία αξίζει να δοθεί το πράσινο φως», δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μάριαν Σαρέτ. Και προειδοποίησε για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση αποκλεισμού. «Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για να γίνει πλήρες μέλος είναι μεγάλη, πολύ μακρά και τίποτα δεν συμβαίνει εν μία νυκτί», πρόσθεσε ο Šarec.

Σχολιάζοντας το αίτημα της Γαλλίας να αλλάξει τους κανόνες της διαπραγματευτικής διαδικασίας της ΕΕ, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέ Πλένκοβιτς δήλωσε ότι οι κανόνες δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν «ενώ το παιχνίδι είναι ανοικτό».

«Η νέα, αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης, που προτάθηκε κυρίως από τη Γαλλία, θα φέρει τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σε διαφορετική θέση από εκείνες που τελικά διεξήγαγε η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία και μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι θα συμβεί με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, «Δήλωσε ο Plenković.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να φαίνεται η νέα διαδικασία, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Loiseau είπε στη EURACTIV: «Η διαδικασία πρέπει να είναι πιο προοδευτική, αναστρέψιμη και πιο λογική. Πολλά κράτη μέλη συμφωνούν με αυτό. «

(Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

Απογοήτευση στο ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Ζέλικο Κοσίσιτς έγραψε ότι η δέσμευση των ενταξιακών συνομιλιών για τα Σκόπια και τα Τίρανα θα στείλει το «λάθος μήνυμα» στο Σεράγεβο: «Η εργασία και οι δύσκολες αποφάσεις που θα λάβουμε, απλά δεν παράγουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα «.  Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια απόφαση θα αυξήσει επίσης τον ευρωσκεπτικισμό στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ Ασφαλείας του Βελιγραδίου (BSF) προειδοποίησαν ότι μια νέα καθυστέρηση θα ήταν ένα κακό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβραβεύσει τη Βόρεια Μακεδονία για τη συμφωνία Πρεσπών, η οποία ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πρόσθεσε ότι η αξία της ΕΕ ήταν ακριβώς εκεί.

Ο Ivan Vejvoda, σύμβουλος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βιέννης, δήλωσε ότι δεν θα κόστιζε τίποτα στην ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, καθώς η πλήρης ένταξη δεν θα συμβεί τα επόμενα 7-8 χρόνια, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά.

«Εάν η ΕΕ αποφάσιζε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αυτό θα ήταν απλά είδηση για την έβδομη σελίδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, ενώ για την περιοχή θα ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα», δήλωσε ο Vejvoda.

Ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Και στις δύο επισκέψεις, ο Pompeo προειδοποίησε για τους κινδύνους κινεζικών επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες και κάλεσε τους ηγέτες να λάβουν τις «σωστές αποφάσεις». Είπε επίσης ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προσφέρει δωροδοκίες για να κερδίσει κάποιες συμφωνίες υποδομής στα Βαλκάνια. Διαβάστε περισσότερα: Η αμερικανική στάση στα Βαλκάνια εν μέσω αυξανόμενης έντασης με την ΕΕ

(EURACTIV.rs, Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

***

[Επιμέλεια κειμένου Sarantis Michalopoulos και Daniel Eck]

X