Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής: Πρόταση για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ 2030

[Vassil Donev/EPA/EFE]

Την ιδέα να διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 με κοινή πρωτοβουλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της 5ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Η ιδέα είναι να αναλάβουμε, να συζητήσουμε, από κοινού την πιθανότητα να διεκδικήσουν οι τέσσερις χώρες μας μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση σε βάθος δεκαετίας, όχι άμεσα. Μια ιδέα, την οποία θα την επεξεργαστούμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις των ηγετών των τεσσάρων χωρών και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Ξέρουμε ότι εκτός από την οικονομική και εμπορική συνεργασία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ενώνουν τους λαούς μας και μεταφέρουν το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια δεν πρέπει αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως μια περιοχή εντάσεων, αλλά συνεργασίας, φιλίας, ευγενούς άμιλλας. Αυτή την ιδέα, θα την επεξεργαστούμε το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες ανακοινώσεις, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις μας», πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα αξίζει να συζητηθεί και όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ, να υποβάλουμε υποψηφιότητά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030 και για άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο μεταξύ, αναφορά στην ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού έκανε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

X