Τερματισμό απαγόρευσης της μαντήλας ζητούν οι τοπικές κυβερνήσεις στην Αυστρία

Η απαγόρευση της μαντίλας σε σχολεία και νηπιαγωγεία εισήχθη το 2019 υπό τη συντηρητική-δεξιά κυβέρνηση (ÖVP-FPÖ). [Shutterstock/Tar_photo]

Τα αυστριακά κρατίδια ζητούν να τερματιστεί η απαγόρευση της μαντίλας στα νηπιαγωγεία, την ίδια στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος (ÖVP), στοχεύει στην διατήρηση της απαγόρευσης.

Η απαγόρευση της μαντίλας σε σχολεία και νηπιαγωγεία εισήχθη το 2019 υπό τη συντηρητική-δεξιά κυβέρνηση (ÖVP-FPÖ).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στα τέλη του 2020 ανέτρεψε την απαγόρευση της μαντίλας στα δημοτικά σχολεία, λέγοντας ότι «αντίκειται στην απαίτηση της θρησκευτικής και ιδεολογικής ουδετερότητας του κράτους» – ο νόμος απευθυνόταν αποκλειστικά στους μουσουλμάνους.

Όμως ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει στα νηπιαγωγεία, όπως ορίζει η συμφωνία 15α για τη βασική εκπαίδευση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επαναδιαπραγμάτευση. Σε κρατικό επίπεδο, το Σάλτσμπουργκ αφαίρεσε την απαγόρευση τον Φεβρουάριο, ενώ το Τιρόλο σχεδιάζει να το πράξει για τον Μάιο του 2022.

Από την ομοσπονδιακή πλευρά, η καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικογένειας και το Υπουργείο Παιδείας – με επικεφαλής το συντηρητικό κόμμα ÖVP – θέλει να διατηρηθεί η απαγόρευση της μαντίλας στη συμφωνία 15α, είπε στο Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου (APA).

Αυτό αποτελεί έκπληξη για τον εταίρο του συνασπισμού του ÖVP, τους Πράσινους. Θα ήταν «παράλογο» να συνεχιστεί η απαγόρευση της μαντίλας παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσε το κόμμα στο APA.

Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση της μαντίλας, που ξεκίνησε για πρώτη φορά από το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα Ελευθερίας FPÖ, συνεχίζει να επηρεάζει την πολιτική. Νωρίτερα φέτος, οι δύο εταίροι του συνασπισμού εξέτασαν ακόμη και την απαγόρευση της μαντίλας για τους δασκάλους στα αυστριακά σχολεία. Προς το παρόν, μια τέτοια απόφαση δεν αναμένεται πλέον.