Τελεσίγραφο Ε.Ε. στην Αυστρία για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας, Άλμα Ζάντιτς [EPA-EFE/FLORIAN WIESER]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες κατά της Αυστρίας για το δίκαιο της τρομοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Αυστρίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας για την παράλειψη μεταφοράς των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι κανόνες της ΕΕ αποσκοπούν στην ποινικοποίηση και επιβολή κυρώσεων για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή η εκπαίδευση τρομοκρατών και ορίζει διατάξεις για τα θύματα της τρομοκρατίας.
«Είναι υψίστης σημασίας ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ και η υπουργός Δικαιοσύνης Άλμα Ζάντιτς να εξηγούν πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια αποτυχία της κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης Ράινχολντ Αϊνγουάλερ.
«Ο αυστριακός πληθυσμός αξίζει την υψηλότερη προστασία της τρομοκρατίας. Είναι σκάνδαλο το ότι η Αυστρία αποτυγχάνει να εφαρμόσει την οδηγία της ΕΕ από το 2017 », πρόσθεσε.
Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Κροατία και το Λουξεμβούργο έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή θα αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, η οποία αποτελεί επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ.
Εάν οι χώρες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να μεταφέρουν την οδηγία με τον προβλεπόμενο τρόπο, η Επιτροπή θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσει από το δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)