Τα γαλλικά κόμματα απορρίπτουν την πρόταση για ενιαία αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα

Τη Δευτέρα (20 Ιουνίου), ο Mélenchon είχε καλέσει όλα τα κόμματα του συνασπισμού NUPES να «σχηματίσουν μια ενιαία αντιπροσωπεία στην Εθνοσυνέλευση» εν μέσω του «χάους που οργάνωσε η ήττα τουEmmanuel Macron». [EPA-EFE/YOAN VALAT]

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), η Europe Ecologie-Les Verts (EELV) και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) απέρριψαν τη Δευτέρα την πρόταση του Jean-Luc Mélenchon για τη δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τη Δευτέρα (20 Ιουνίου), ο Mélenchon είχε καλέσει όλα τα κόμματα του συνασπισμού NUPES να «σχηματίσουν μια ενιαία αντιπροσωπεία στην Εθνοσυνέλευση» εν μέσω του «χάους που οργάνωσε η ήττα τουEmmanuel Macron».

Επέμεινε επίσης ότι όλες οι αριστερές δυνάμεις παραμένουν «μια ενιαία εναλλακτική λύση», ενώ αναγνώρισε ότι «το αποτέλεσμα είναι αρκετά απογοητευτικό για εμάς».

Αυτή η πρόταση για ενότητα, η οποία ακολουθεί το υψηλό αποτέλεσμα του NUPES στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 155 εκλεγμένους βουλευτές (αν και χαμηλότερα από τις 200 έδρες που είχαν προβλέψει αρκετοί δημοσκόποι), απορρίφθηκε ωστόσο απερίφραστα από όλα τα ενδιαφερόμενα κόμματα.

«Ποτέ δεν υπήρξε θέμα ενιαίας ομάδας. Θα υπάρξει μια σοσιαλιστική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του PS Pierre Jouvet. Ο Alain Coulombel, εκπρόσωπος του EELV, είπε το ίδιο πράγμα: «δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωνευτούμε σε μια ενιαία ομάδα».

Όσο για τον γενικό γραμματέα του PCF Fabien Roussel, ο οποίος επανεξελέγη στη Βόρεια Γαλλία, πολύ γρήγορα έδειξε τον σκεπτικισμό του απέναντι σε οποιονδήποτε ενιαίο συνασπισμό που θα προχωρήσει. «Η συμμαχία της Αριστεράς μιλάει μόνο σε ένα μέρος της Γαλλίας, αυτό των πόλεων και όχι των αγροτικών περιοχών», είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν συμφωνεί με ορισμένα σχόλια που έγιναν στο όνομα αυτής της συμμαχίας».

Το ζήτημα της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι κρίσιμο, καθώς καθορίζει ποιος θα γίνει η πρώτη ομάδα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό με τη σειρά του καθορίζει ποιος προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών, μια θέση στρατηγικής σημασίας. Χωρίς αριστερή συμμαχία, το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National γίνεται έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση στον Μακρόν στη Βουλή.

Όσον αφορά το συντηρητικό κόμμα Les Républicains, επανέλαβε την άρνησή του να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με την κυβέρνηση.