Τα δεξιά κόμματα ξεκινούν εκστρατεία κατά του ευρώ στην Κροατία

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković δήλωσε πεπεισμένος ότι η Κροατία θα είναι έτοιμη να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. [shutterstock_222490906 - Vladimir Wrangel]

Το Croatian Sovereignists, ένα ριζοσπαστικό δεξιό πολιτικό κόμμα της Κροατίας, δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλειφθεί το εθνικό νόμισμα kuna χωρίς δημοκρατικό αγώνα.

Η εκστρατεία κατά του ευρώ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αλλά τη Δευτέρα, το κόμμα ανέβασε τους τόνους αφού ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis είπε στο Ζάγκρεμπ η Κροατία βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την εισαγωγή του ευρώ μέσα στο 2023. Ο Dombrovskis είπε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη που πρέπει να λυθούν.

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković δήλωσε πεπεισμένος ότι η Κροατία θα είναι έτοιμη να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Σε σχόλιό του για το κόμμα των Sovereignists, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά τα κόμματα προσπαθούν τώρα να βρουν έναν τρόπο πολιτικής προώθησης μέσω της αντίθεσής τους στην υιοθέτηση του ευρώ.

Είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως έχουν ζητήσει οι Sovereignists.

Ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić τόνισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο η Κροατία δεν θα πληρούσε το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους τα απαραίτητα κριτήρια για να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ: το εκτιμώμενο έλλειμμα για φέτος υπολογίζεται στο 3,8% και για το επόμενο έτος στο 2,6% του ΑΕΠ.