Συσπείρωση της Αριστεράς μετά τις Ευρωεκλογές επιδιώκουν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές

[EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Τη συσπείρωση της ευρωπαϊκής αριστεράς ενόψει Ευρωεκλογών επιδιώκει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει εσωκομματικές τριβές και διαιρέσεις.

Με τον τίτλο «η Αριστερά είναι το μέλλον της Ευρώπης», το PS περιγράφει τις προτάσεις του για τις εκλογές.

Το εγκεκριμένο κείμενο θα είναι διαθέσιμο για δέκα ημέρες στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε οι υποστηρικτές του κόμματος να προτείνουν τροποποιήσεις, που θα ληφθούν υπόψη από τα στελέχη. Η ψηφοφορία για το τελικό κείμενο θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του PS στις 2 Οκτωβρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα εγκριθούν στο εθνικό συμβούλιο στις 13 Οκτωβρίου.

«Μετά τις Ευρωεκλογές, θα προτείνουμε την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ολόκληρη την αριστερή πτέρυγα και τους Πράσινους για την επίλυση κοινών ζητημάτων», ανέφερε το κείμενο.

«Εμείς, ως Γάλλοι Σοσιαλιστές, υποστηρίζουμε την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία θα αναλάβει τη ρήξη με τις φιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αποτελώντας μια προοδευτική και οικολογική εναλλακτική λύση».

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, οι Σοσιαλιστές έχουν συνάψει τις περισσότερες πολιτικές συμφωνίες με την κεντροδεξιά, προκειμένου να οικοδομήσουν μια ευρεία συναίνεση. Ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας είναι κατάλληλος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά «μάς οδήγησε σε μονοπάτια που βρίσκονται πολύ μακριά από τα ιδανικά μας», ανέφερε το μανιφέστο.

Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν καμία ανάκαμψη για τους Γάλλους Σοσιαλιστές, καθώς καταλαμβάνουν μόλις 6% στην πρόθεση ψήφου.

Επιπροσθέτως, δημιουργήθηκαν 28 διακομματικές ομάδες σε θέματα όπως τα δικαιώματα του παιδιού, οι δημιουργικές βιομηχανίες, ο αθλητισμός και η Δυτική Σαχάρα. Παρόλο που οι συγκεκριμένες δρουν ως φόρουμ διαλόγου, δεν έχουν καμία πολιτική σημασία, διότι, σε αντίθεση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε προέδρους Επιτροπών ή τη σύνταξη κοινοβουλευτικών εκθέσεων.

Ακόμη, το PS παρουσίασε 17 προτάσεις που προτίθεται να υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Όσον αφορά στην εμπορική πολιτική, οι Γάλλοι σοσιαλιστές δεσμεύονται να καταψηφίσουν τη CETA και να στηρίξουν μια εμπορική πολιτική που βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αναφορικά με τη μετανάστευση, το PS συνιστά την ίδρυση ενός «ευρωπαϊκού OFPRA», καθώς και μιας υπηρεσίας που ασχολείται με την πρόβλεψη και ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών, παρόμοια με τις εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Τέλος ως προς τα κοινωνικά θέματα, οι Σοσιαλιστές τάσσονται υπέρ ενός ευρωπαϊκού επιχειρηματικού μοντέλου, τη θέσπιση κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των εγγυήσεων για τους νέους.

X