Συμφωνία συνεργασίας Μελανσόν και Γάλλων Κομμουνιστών

Η συμφωνία προβλέπει τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς και την «ανυπακοή» σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες. [EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα σύναψε το βράδυ της Τρίτης (3 Μαΐου) εκλογική συμφωνία με το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα «La France Insoumise» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο εντάσσεται στην αριστερή συμμαχία με τους Πράσινους ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η συμφωνία προβλέπει τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς και την «ανυπακοή» σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες. Εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη διεύρυνση της συμμαχίας με τη συμμετοχή και του σοσιαλιστικού κόμματος.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που σημαδεύτηκε από αμοιβαίες επιθέσεις και μομφές με τους συντρόφους τους από το La France insoumise, οι κομμουνιστές επέλεξαν τελικά να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμμαχία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιστορική» από τους υποστηρικτές του Μελανσόν.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Φαμπιέν Ρουσέλ έλαβε 2,28% των ψήφων και ο Ζαν- Λικ Μελανσόν 21,95% στον πρώτο γύρο.

Ήδη από το βράδυ του δεύτερου γύρου, ο πρόεδρος του Κινήματος Νέων Κομμουνιστών Léon Deffontaines δήλωσε στη EURACTIV France ότι επιθυμεί «ένα μεγάλο κίνημα ενότητας […] προκειμένου να καταπολεμήσει τις φιλελεύθερες πολιτικές». «Οι ιδέες της ισότητας, του διαμοιρασμού και της αλληλεγγύης μπορούν να γίνουν και πάλι πλειοψηφία», πρόσθεσε.

Ένα εχθρικό προς τον Μακρόν κοινοβούλιο θα μπορούσε να παραλύσει την γαλλική εξωτερική πολιτική για την ΕΕ

Εάν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου σχηματιστεί μια πλειοψηφία εχθρική προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της, αποδυναμώνοντας την επιρροή της χώρας και της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή, προειδοποιούν αναλυτές.

Κάνοντας στο μεταξύ μια αναδρομή στην περίπλοκη συμβίωση της ιστορίας …

Αφού επικυρώθηκε από την εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος το πρωί, το σχέδιο επισημοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο το απόγευμα.

«Μαζί, ας γράψουμε ιστορία κερδίζοντας αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο ηγέτης των Κομμουνιστών Φαμπιέν Ρουσέλ στο Twitter.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι οικολόγοι, το σχέδιο των κομμουνιστών και του κόμματος του Μελανσόν περιλαμβάνει «άμεση αύξηση του [κατώτατου μισθού] στα 1.400 ευρώ», μισθούς, συνταξιοδότηση στα 60 έτη καθώς και «πάγωμα των τιμών στα βασικά αγαθά».

Θα προωθήσουν επίσης την επανεθνικοποίηση ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών και των γενικευμένων τραπεζών, καθώς και ορισμένα μέτρα «φορολογικής δικαιοσύνης», με την επαναφορά του φόρου πλούτου, την υψηλότερη φορολόγηση του κεφαλαίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναφέρεται επίσης η εγκαθίδρυση μιας «6ης Δημοκρατίας» και η «ανυπακοή στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ερχόταν σε αντίθεση με την εφαρμογή» του προγράμματος.

Οι κομμουνιστές φαίνεται να έχουν λάβει πενήντα εκλογικές περιφέρειες στην ηπειρωτική Γαλλία, δεκαέξι από τις οποίες θεωρούνται «κερδοφόρες».

Μεταξύ των σημείων διαφωνίας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, που είναι το πυρηνικό ζήτημα δεν αναφέρεται στη συμφωνία. Ωστόσο, οι κομμουνιστές θα πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ανάπτυξή του στην Εθνοσυνέλευση, ενώ οι Πράσινοι και οι Insoumis έχουν υποσχεθεί να καταργήσουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας.

Σοσιαλιστές: «Λίγα βήματα πριν από μια ιστορική συμφωνία»

Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) βρίσκεται «λίγα βήματα πριν από μια ιστορική συμφωνία» με την La France insoumise, δήλωσε στο Europe 1 ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κόμματος Πιερ Ζουβέ.

Ο Ζουβέ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη ορισμένες ρυθμίσεις» που πρέπει να διαπραγματευτούν πριν από τη σύναψη μιας συμφωνίας. Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου δεν υπήρξαν περαιτέρω εξελίξεις.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι μια συμμαχία μεταξύ των αριστερών κομμάτων της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του στο Facebook το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ, απείλησε ότι θα εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα αν επιτευχθεί συμφωνία με την La France insoumise.

«Στην πολιτική, το να ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις σημαίνει επίσης να έχεις μια σαφή ιδέα για το τι δεν είσαι και τι δεν θα συμφωνήσεις ποτέ να γίνεις», έγραψε.

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos]