Συμφωνία για την Άμυνα υπογράφουν 20 κράτη μέλη της ΕΕ

[Defence Images / Flickr]

Προς την κατεύθυνση στενότερων αμυντικών δεσμών θα προχωρήσει η ΕΕ, με περισσότερα από 20 κράτη μέλη να υπογράφουν σύμφωνο που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μετά το Brexit και την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκεί η Ρωσία.

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PeSCo), επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα μεταξύ των μελών της ΕΕ και να βελτιώσει το συντονισμό στην ανάπτυξη ενός νέου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας και της Γαλλίας να επανεκκινήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Οι υποστηρικτές του συμφώνου υποστηρίζουν ότι θα συμπληρώσει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Maria Dolores de Cospedal, χαιρέτησε την PESCO ως «ίσως το πιο φιλόδοξο τρέχον έργο της ΕΕ».

Αύξηση των αμυντικών δαπανών

Η ανακοίνωση πρόθεσης που πρόκειται να υπογραφεί από τους υπουργούς ‘Άμυνας στις Βρυξέλλες δεσμεύεται ότι οι χώρες θα παράσχουν «ουσιαστική υποστήριξη» σε τομείς, όπως προσωπικό, εξοπλισμός, κατάρτιση και υποδομή για τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.

Δεσμεύει, ακόμη, τις χώρες να «αυξάνουν τακτικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς σε πραγματικούς όρους», καθώς επίσης να αφιερώνουν το 20% των αμυντικών δαπανών στις δημόσιες συμβάσεις και το 2% στην έρευνα και την τεχνολογία.

«Έχουμε περισσότερα από 20 κράτη μέλη … δεν υπογράφουν απλώς και μόνο ένα χαρτί –  αλλά αναλαμβάνουν δεσμεύσεις όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και άλλα κοινά έργα», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η PESCO θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού νοσοκομείου ή ενός κόμβου εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά θα επικεντρωθεί πρώτα σε έργα για την ανάπτυξη νέου στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως αεροσκάφη, με στόχο την εναρμόνιση των οπλικών συστημάτων.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν το σύμφωνο.

Η Βρετανία και η Δανία – που έχουν από καιρό αποχωρήσει σε θέματα αμυντικής πολιτικής της ΕΕ – δεν θα συμμετάσχουν, ενώ η Ιρλανδία εξακολουθεί να εξετάζει το ζήτημα.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην PESCO είναι εθελοντική. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ μπορούν να λάβουν μέρος σε συγκεκριμένες αποστολές, αλλά δεν θα έχουν κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Τέλος, θα υποβληθούν σε ετήσια αξιολόγηση, για να διασφαλιστεί ότι τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα

X