Στόλτενμπεργκ για ΠΓΔΜ: Μόνο με πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ

[EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Η ΠΓΔΜ θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εάν υλοποιήσει τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ασκώντας νέα πίεση στα Σκόπια για επικύρωση της συμφωνίας παρά τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται και ενδέχεται να ολοκληρωθούν το 2019.

Ρωσία για ΠΓΔΜ: Η χαμηλή προσέλευση καθιστά άκυρο το δημοψήφισμα

Η χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ το καθιστά επί της ουσίας άκυρο, υποστηρίζει η Ρωσία, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Χαιρετίζω τη ψήφο του «ναι» στο δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «παρόλο που η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας για την ονομασία και υπέρ της ευρωατλαντικής ένταξης, η συμμετοχή δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών».

Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε στο ΝΑΤΟ

Την «πόρτα» της εισόδου στο ΝΑΤΟ έδειξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καλώντας τους πολίτες να δώσουν το «πράσινο φως» μέσω του επικείμενου δημοψηφίσματος για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η αποδοχή της συμφωνίας αποτελεί τον μόνο τρόπο ένταξης  στη Συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποδεχθεί το 30ό μέλος, αλλά μόνο εάν υλοποιηθεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία».

«Εναπόκειται στα Σκόπια να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα», συνέχισε. «Η αλλαγή της ονομασίας είναι μια «ιστορική ευκαιρία» και «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή».

X