Στο Ταμείο Ανάκαμψης μεταπηδά ο Νίκος Μαντζούφας – παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας – τί λέει ο ίδιος

mantzoyfas-apempe [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια της Αθήνας και καταγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα αναλάβει νέες ευθύνες ο Νίκος Μαντζούφας ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Ο κ. Μαντζούφας στην επιστολή παραίτησής του προς τον προϊστάμενό του υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη εξέφρασε τη «βαθιά εκτίμηση για την έως σήμερα συνεργασία», επισήμανε πως θα συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και περιέγραψε το έργο που έχει επιτευχθεί στο πεδίο.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Μαντζούφας αποτελεί ειδική περίπτωση στα πολιτικά χρονικά της χώρας, καθώς έχει την αρμοδιότητα των ΣΔΙΤ από το 2009. Ανέλαβε επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε τα τελευταία σχεδόν 11 χρόνια σε αυτή τη θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και πολιτικών αλλαγών, κατακτώντας τον τίτλο του μακροβιότερου μετακλητού πολιτικού στελέχους σε τέτοια θέση. Μάλιστα επί της παρούσης κυβέρνησης της ΝΔ οι αρμοδιότητες του αυξήθηκαν, καθώς ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο των Ιδιωτικών Επενδύσεων. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, όπου οι αρμοδιότητες αυτές πέρασαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη στον αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, ίσως ένιωσε ότι έκλεισε ένας κύκλος…. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, ίσως ανοίγει ένας νέος, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρειαστεί, εκτός από επιτελικά στελέχη (που δουλεύουν ήδη υπό τον ΑνΥπ Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και αποτελούνται από ειδικούς του Μεγάρου Μαξίμου) και εκτελεστικά – πολιτικά στελέχη για την εφαρμογή των μέτρων – δράσεων που θα αποφασιστούν.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον υπουργό ο κ. Μαντζούφας σημειώνει:

«Τον Ιούλιο του 2019 με τιμήσατε με την επιλογή σας να αναλάβω την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Από το Δεκέμβριο του 2009 είχα την τιμή να έχω την θέση του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ… Ως κορυφαία ίσως αναγνώριση αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα κατετάγη για το 2020 στην 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20), ενώ πολλά από τα υλοποιημένα έργα ΣΔΙΤ έχουν λάβει διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση. Επιπλέον, στον τελευταίο ένα χρόνο που είχα την ευθύνη της ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ καταφέραμε τα ακόλουθα:

α) στον τομέα του Αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν σε καθεστώς ενίσχυσης 183 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 950 εκ., εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για 200 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 650 εκ., ενώ σε νέες προκηρύξεις υποβλήθηκαν 2.270 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων 5,4 δισ.

β) στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίθηκαν και εκδόθηκαν Προεδρικά Διατάγματα, οικοδομικές άδειες και άδειες εγκατάστασης σε 35 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τέλος

γ) στον τομέα των ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν, δημοπρατούνται και υλοποιούνται 15 έργα ύψους 2,4 δισ.».

Στο προφίλ του στο facebook, ο Νίκος Μαντζούφας σημείωσε:

Ένας κύκλος έκλεισε.Στην δεκαετή και πλέον πορεία μου σε δημόσια θέση ευθύνης ελπίζω να κατάφερα να τιμήσω την…

Geplaatst door Nikos Mantzoufas op Vrijdag 28 augustus 2020

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν μεταμόρφωσα τα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι οτι καταφέραμε να φτιάξουμε ένα διαφανές και αποτελεσματικό πλαίσιο, εργα μας να λάβουν διεθνείς βραβεύσεις και σε επίπεδο κοινωνίας να παραδίδονται λειτουργικά και επωφελή εργα.»

Και σε νεότερη ανάρτηση, με πιο προσωπικό τόνο, έγραψε:

Προσπαθούσα να βρω μια εικόνα που αντιπροσωπεύει τα ΣΔΙΤ που υλοποιήσαμε. Θα αδικήσω πολυ σημαντικά αλλα εργα, αλλά…

Geplaatst door Nikos Mantzoufas op Donderdag 3 september 2020

 

X