Στο επίκεντρο της Ευρωβουλής η ελάφρυνση του χρέους-Επίθεση του ΕΛΚ στην κυβέρνηση

[flickr]

Την αντίθεσή τους με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας  την ανάγκη μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί. Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους τάχθηκαν οι ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών.

Δριμεία επίθεση εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα», ανέφερε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Βέμπερ. «Το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, πριν από ένα χρόνο περίπου, αν είχε ολοκληρωθεί, θα σήμαινε ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε η Ελλάδα να εξοικονομήσει ακόμα ένα δις από τα χρέη της. Ενώ τώρα τι κάνουμε; Συζητάμε ότι πρέπει να εξοικονομήσει 5,4 δις. Είναι τεράστια η διαφορά. Και γι’ αυτό πρέπει να πούμε ότι το περυσινό ήταν ένα χαμένο έτος, με την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία έβλαψε συνολικά την Ελλάδα. Ο Τσίπρας ο ίδιος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι με αφέλεια ξεκίνησε το έργο του ως πρωθυπουργός.  Μπορώ να πω ότι αφελής συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται! Ούτε και στην Ευρώπη», τόνισε.

«Θέλω να επισημάνω για την Ελλάδα αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ανέφερε: ότι πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή ηγεσία ώστε να ξεκινήσει μια σαφής πορεία με σταθερό προϋπολογισμό για την ανάκαμψη», ανέφερε.

Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπαδημούλη,. «Κύριε Βέμπερ, στα 5′ της ομιλίας σας, επιτεθήκατε 5  φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δυστυχώς η αλήθεια δεν σας βοηθά. Διότι οι φίλοι σας της ΝΔ, άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5% και με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2014, μαζί και με το ΠΑΣΟΚ, είχαν φτάσει το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ», ανέφερε. «Μπορεί να βλέπετε τον κ Tσίπρα ακόμη και στον ύπνο σας. Σας βεβαιώνω όμως ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, ομοίως δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Τον Τσίπρα θα τον βλέπετε πολλά ακόμη χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε. .

Με ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και στην προοπτική αναδιάρθρωσής του. Αναγνώρισε πως η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει πρωτογενή ελλείμματα, αλλά τόνισε την ανάγκη περιορισμού του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει αυτό να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, ενώ κατέληξε πως μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές της.

«Τον επόμενο Οκτώβριο ίσως χρειαστούν νέα μέτρα»

Παρεμβάσεις έκαναν και ο  επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος,  μέλος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και η Μαρία Σπυράκη,  μέλος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «η ουτοπία και οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ  έχουν τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό». Τόνισε ακόμη ότι για την λύση του ελληνικού προβλήματος, η Κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε και πάλι την εύκολη λύση, την αύξηση της φορολογίας. « Όμως η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας (όπως λέγει και η οικονομική επιστήμη – καμπύλη Laffer), μειώνει – μηδενίζει τα φορολογικά έσοδα. Το πρόγραμμα δυστυχώς δεν είναι βιώσιμο και τον επόμενο Οκτώβριο ίσως χρειαστούν νέα μέτρα», σημείωσε.

Ο κ.  Κύρτσος τόνισε ότι «στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβά τον αριστερό λαϊκισμό», ενώ εξέφρασε την ελπίδα  το πάθημα του ελληνικού λαού να έγινε μάθημα και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς».  Παράλληλα, η κα  Σπυράκη  κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. « Η υπόσχεση για το χρέος εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια», υπογράμμισε.

Παρεμβάσεις Ανδρουλάκη-Κύρκου

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, η οποία είναι «το μείζον κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας». Κάλεσε δε άπαντες αντί να χρησιμοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως άλλοθι να προσπαθήσουν ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του να ζητήσει την αποχώρησή του, ασκώντας την ανάλογη πολιτική πίεση.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος  εκτίμησε ότι όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται κάθε μεταρρύθμιση που μπορεί να απειλήσει το βαθύ ελληνικό πελατειακό κράτος. «6 χρόνια, 3 μνημόνια, 12 θετικές αξιολογήσεις (πάντα στο χείλος κάποιου γκρεμού) και αντίστοιχες θριαμβολογίες από κυβερνήσεις που υπόσχονται πως η αριθμοί θα ευημερήσουν αύριο.  Το μόνο που βλέπουν οι πολίτες είναι η επιβάρυνση από άμεσους και έμμεσους φόρους», κατέληξε.

Μύρνα Νικολαΐδου-EurActiv.gr

X