Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας – Το «καρφί» του Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.

Περαιτέρω, oι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák), ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

«Καρφί» Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

«Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η αντίδραση της ΕΕ στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντιδράσεις μας στη καταπάτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, η αντίδρασή μας σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής δε μπορεί να είναι α λα καρτ. Πρέπει να είναι σταθερή. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία, είμαι εδώ, είμαι έτοιμος για την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης στην οποία καταλήξαμε στο Γκίμνιχ».

Μηδενίζονται οι πιθανότητες για κυρώσεις

Όπως έγραφε νωρίτερα η Euractiv.gr (δείτε αναλυτικά εδώ) η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, που όταν ανακοινώθηκε αφορούσε μόνο την Τουρκία, άρχισε να γεμίζει με άλλα θέματα. Η ατζέντα περιέχει τώρα τα εξής θέματα: Ενιαία αγορά, Μετανάστευση, Βιομηχανική παραγωγή, Ψηφιακή μετάβαση, Σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η απάντηση που μας δόθηκε από ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν ήταν η εξής: «Θεωρούμε ότι χρονικά αυτά τα θέματα ήταν υψίστης σημασίας(!) και πρέπει να απασχολήσουν τους ηγέτες. Η Σύνοδος ήταν μια καλή ευκαιρία να υπάρξει διάλογος». Σε δεύτερη ερώτηση εάν αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο αξιωματούχος απάντησε: «Έχουμε καλές ενδείξεις για διάλογο, καλό είναι να δοθεί χρόνος σε όλες τις πλευρές. Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και από την ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών».

X