Στήριξη από ΕΕ για Σκριπάλ, επιφυλακτικός ο Μπορίσοφ

[Council]

Την πλήρη υποστήριξή τους στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούττε, συμφώνησε να ανακαλέσουν τον πρέσβη της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

«Ορισμένα κράτη μέλη εξετάζουν ενδεχομένως την απέλαση Ρώσων διπλωματών ή την ανάκληση εθνικών διπλωματών», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λονδίνο: Ταξιδιωτική οδηγία στους Βρετανούς για τη Ρωσία μετά τις απελάσεις

Οι Βρετανοί τουρίστες που ταξιδεύουν στη Ρωσία προειδοποιήθηκαν από το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) να «επαγρυπνούν», λόγω πιθανών αντιβρετανικών συναισθημάτων ή «παρενοχλήσης».

«Η Ρωσία πραγματοποίησε μια άγρια ​​και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η κ. Μέι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Είναι σαφές ότι η ρωσική απειλή δεν σέβεται τα σύνορα και πράγματι το περιστατικό στο Salisbury ήταν ένα πρότυπο ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ευρώπης και των γειτόνων της».

Η Βρετανία απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες, με την κατηγορία της κατασκοπείας και πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, παραδέχτηκε ότι  «Όλοι μας εξετάζουμε τέτοια μέτρα».

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση στο Salisbury […] Συμφωνεί με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη, καθώς δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις. Διατηρούμε ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει αυτής της σοβαρής πρόκλησης για την κοινή μας ασφάλεια».

Μακρόν, Μέρκελ, Μέι και Τραμπ κατά Ρωσίας για τον Σκριπάλ

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Επιπλέον, οι υπουργοί παρέθεσαν το ακόλουθο κείμενο:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την επίθεση κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σπρίπαλ στο Salisbury […]. Η ΕΕ θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη […] Εκφράζει την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην υπόθεση Σκριπάλ.

«Είμαι λίγο καχύποπτος. Αυτή τη στιγμή, ποιος θα μπορούσε να μιλήσει με βεβαιότητα για το συγκεκριμένο περιστατικό;», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι: «Θα πω στη Σύνοδο κορυφής αυτό που λέω τώρα. Έχω εμπλακεί σε πολυάριθμες ποινικές έρευνες […] στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ αυτό που φαίνεται από την πρώτη ματιά».