Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Αυστρία με το βλέμμα στην ακροδεξιά

Norbert-Hofer-and-Alexander-van-der-Bellen

Την τελευταία τηλεοπτική τους μονομαχία έδωσαν οι δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Αυστρία, Norbert Hofer του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPOe) και Alexander van der Bellen των Πρασίνων.

Στις  προηγούμενες συναντήσεις, οι δύο αντίπαλοι είχαν συγκρουστεί για το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και της ΕΕ, ανταλλάσσοντας βαριές εκφράσεις. Η λασπολογία έφθασε στο αποκορύφωμά της το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν  συγκρούστηκαν για 45 λεπτά σε ιδιωτικό αυστριακό κανάλι ATV, χωρίς παρουσιαστή να μετριάσει τη συζήτηση. Οι σχολιαστές χαρακτήρισαν την τηλεοπτική μονομαχία  ως ένα « ενοχλητικό» φιάσκο.

Σε αντίθεση, η μακρά συζήτηση της Πέμπτης για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF ήταν ως επί το πλείστον υποτονική, με την συνοπτική παρουσίαση των κύριων σημείων της εκστρατείας των υποψηφίων.

Ο Hofer,  ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει το φιάσκο της περασμένης Κυριακής, επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι «ένα πολύ πιο ενεργός» πρόεδρος. «Η θέση έχει πολλές αρμοδιότητες και ευθύνη στην Αυστρία και στο εξωτερικό, και μπορείς να πετύχεις πολλά», είπε.

Ο Hofer έχει  απειλήσει να εκμεταλλευτεί τις προεδρικές εξουσίες για να αποπέμψει την κυβέρνηση  αν δεν λάβει πιο σκληρά μέτρα για τους μετανάστες ή ενισχύσει την παραπαίουσα οικονομία. Ωστόσο, αυτή την φορά ο Hofer – ο οποίος είναι επίσης ηγέτης της Κάτω Βουλής  – τόνισε ότι «οι προσωπικές  του απόψεις και αξίες» δεν θα τον εμποδίσουν από το να είναι ένας «μη-κομματικός πρόεδρος».

Από την πλευρά του, ο van der Bellen επανέλαβε ότι δεν θα ορκίσει τον ηγέτη του FPOe Heinz-Christian Strache ως καγκελάριος αν η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για  το 2018. Δεν απέκλεισε ωστόσο να τον διορίσει αντικαγκελλάριο. Με ώθηση τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την μετανάστευση και την ώθηση της ανεργίας το FPOe καταγράφει σταθερά πάνω από 30% στις δημοσκοπήσεις.

Παρατηρητές αναμένουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Στο πρώτο γύρο του περασμένου μήνα, ο  Hofer είχε νικήσει άνετα τον van der Bellen με  35% έναντι 21%.

 EurActiv.gr με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία  [Vienna.at]

X